Колодрумът, Зоопаркът, Цар-Симеоновата градина, нови паркове, тротоари, детски градини и улици. Общото между всичко тях е една фирма, която построи почти всички нови обекти в Пловдив през последните години?  Името на собственика е Вакрил Запрянов, който най-често може да бъде забелязан редом до кмета Иван Тотев на първите копки и ритуално рязане на ленти. Управителят на асеновградската фирма „Запрянови – 03” е по цял ден по обектите, които изпълнява компанията му, а под тепетата те са много. 

През последните години почти всяка трета обществена поръчка, която е свързана със строителство под тепетата се грабва от Запрянов и синовете му. В портфолиото на компанията са 90 % от изградените паркове в Пловдив, голяма част от строителството на Колодрума, улици, детски градини, училища и… почти всичко. Парите, които са усвоени от компанията пък са над 20 милиона лева и то само през последните 6 години.

Обвиненията срещу кмета Иван Тотев от СГП също са свързани с асеновградската фирма. Според прокурорите кметът е извършил престъпление по служба с цел да набави на „Запрянови – 03” печалба от 1 милион лева, с което е ощетил Община Пловдив.

Кои са обектите изпълнени от фирмата?

Безспорно най-интересно е строителството на зоопарка. За него асеновградската строителна компания получи 4,5 милиона лева. Първоначално той трябваше да бъде изграден за 3,5 милиона, но строителството започна без количествено-стойностни сметки и проектът се оскъпи. Изграждането на атракцията е завършено, но в бюджета на Пловдив са предвидени още 1 милион лева за зоокъта. Дали те ще се усвоят от „Запрянови – 03”, или трябва да отидат за издръжката, все още не е ясно.

Най-много пари фирмата взе именно за строителство на останалите паркове в Пловдив. Първите големи поръчки са още по времето на Славчо Атанасов. Фирмата печели реновацията на двата парка в район „Южен” – Белите брези и  „Райчо Кирков”. За тях Вакрил Запрянов взе над 1,2 милиона лева, като част от средствата бяха по европрограма.

Фирмата нашумя покрай реконструкцията на Цар-Симеоновата градина, където компанията си подели ремонта с „Главболгарстрой”. Докато втората ремонтира водните площи и достави светлинните ефекти, дейности за над 4 милиона по озеленяването бяха взети от „Запрянови – 03”. В пакет с централния пловдивски парк, хората на Вакрил и Георги Запрянови изградиха и най-новата зелена площ на улица „Богомил” за 450 000 лева, отново по европейска програма.

„Запрянови – 03” бяха и от основните строители на Колодрума, чието изграждане бе възложено на консорциум, оглавен от „ГБС”. Асеновградската фирма бе подизпълнител на редица от строителните дейности, като не е ясно колко средства са взели от струващата 50 милиона зала.

Строителството и ремонти на забавачки в Пловдив също са сред големите обекти на строителната фирма. Около 3 милиона лева взе компанията за новите детски ясли в район „Тракия”. Най-новата детска градина в район „Източен” – „Чайка”, която струваше 3,6 милиона също бе изградена от въпросната фирма.

Сред ремонтираните обекти са редица улици и тротоари из целия град, като фирмата не се колебае да играе за почти всяка поръчка. Запрянови бяха и сред основните изпълнители по фонд „Козлодуй”, където голяма част от училищата и детските градини в Пловдив бяха санирани.

Вакрил Запрянов участва активно в уличните ремонти и в Асеновград, както и в другите по-малки общини. Отскоро чрез другата си фирма – „ВИГ – Строй” бизнесменът е деен в поръчките, които се пускат в курортната община Велинград.