„Три прекрасни момичета, ученички в “Ана Май”, ми върнаха вярата в доброто. Вики, Ради и Лили са се притекли на помощ на майка ми, когато пада на улицата в квартал „Кючук Париж”… Благодаря ви, момичета! Благодаря на родителите ви!”

Повод за този пост на Стефка Чолакова в социалната мрежа е жестът на 10-класнички от Професионалната гимназия по облекло. Докато се разхождали вчера, радвайки се на удължената за Пловдив ваканция, те видели как възрастна жена тръгва да пресича пешеходната пътека, но се спъва и пада. Виктория Начева, Лиляна Райкова и Радослава Томова хукват към нея, за да й помогнат да стане. Включва се и случаен минувач, с когото заедно водят 75-годишната жена до най-близката пейка.

„Каза, че много я боли ръката след падането и че се съмнява за счупване. Беше натъртила и крака си. За щастие, наблизо имаше медицински център, до който й помогнахме да стигне. Лекарите ни посъветваха да отидем в спешния кабинет на Хирургиите. Извикахме такси и я придружихме до там. Тъй като не можеше да ходи, ни дадоха инвалидна количка, за да я закараме до съответните кабинети”, разказва пред „Уча в Пловдив” Виктория. Лекарите били впечатлени от постъпката на момичетата и признали, че все по-рядко са свидетели на подобно отношение към непознати.

На въпрос защо не се обади на близките си, жената отговорила, че при падането счупила очилата си и трудно можела да намери номера на дъщеря си в мобилния телефон, затова помолила Лили да се обади.

Момичетата са от 10 а клас, специалност „Организация и технология на козметичните услуги”, който се включи активно в кампанията за набиране на средства за бебето Марая. Благотворителната инициатива набра нужната сума и на момиченцето вече е направена трансплантация на в Хамбург.