Централният район на Пловдив очаква още големи реконструкции през 2019 година. Най-приоритетният обект е облагородяването на хълм Бунарджика, като първата копка по мащабния проект бе дадена миналата седмица. Заложено е до средата на идната година тепето да се превърне в привлекателна зона за почивка на пловдивчани.

Именно хълмът на Альоша беше акцент в отчета за дейността на Район "Централен", който районният кмет Георги Стаменов презентира тази вечер в залата на Регионалния исторически музей в Пловдив. Дондуковата градина и дългоочакваната дейност по облагородяването на Сахат тепе са следващи в работния списък на районната администрация. 

Бунарджика светва като Младежкия хълм! Срещу 2 милиона лева връщат живота на тепетоОт 2019-а пием кафе до Альоша

Особено внимание беше обърнато и на другия проект, подхванат тази година от администрацията, а именно Галерия "Детмаг". Кметът подчерта, че се надява обществената поръчка, която беше обжалвана пред КЗК, да не бъде спъната дълго и в близък хоризонт работници да стъпят в сградата.

Започва се: “Детмаг Снежанка“ се преобразява, за да стане достоен дом за Рембранд ВИДЕОПреустройството ще струва около 1 милион, а галерията трябва да е готова до края на годината

Сред приоритетните оси за 2019 отново са заложени редица инфраструктурни проекти, сред които изграждането на паркове, уреждане на въпроса с паркирането в централните части и реконструкция на компрометирани улици. Оповестени на този етап са действия по изграждане на дългоочаквания парк на ъгъла на бул. „Мария Луиза“ и „Източен“, както и обособяването на паркинг. Що се отнася до паркирането ще се търсят решения за спирането по бул. "6-ти септември", а паркинг ще бъде изграден в района на KFC по подобие на създадените през тази година на ул. "Антон Тайлър". 

Очаква се да се започнат реконструкции на междублокови пространства в района на ул."Богомил", ул."Кръстьо Пастухов" и ул. "Захари Стоянов". 

По отношения на тазгодишната дейност, Стаменов подчерта, че са извършени някои ключови ремонти и са завършени главни артерии като бул."Васил Априлов", бул. "Марица -Юг", бул. "Свобода", ул. "Йосиф Шнитер", "Захари Стоянов". 

Кметът на "Централен" застъпи и проблемът с екологията и посочи, че се води стриктен регистър на състоянието на дърветата в района. 

"Заради старост и ремонти понякога се налага да отсичаме дървета, но винаги засадените са повече", посочи Стаменов. 

Район "Централен" продължава да привлича нови жители като през 2018 в него са заживели нови 6000 души. Новорегистрираните са с 300 повече отколкото през 2017, а от районната администрация се надяват тренда на растеж да се запазва.