Дългоочакваният проект за възстановяване и облагородяване на хълм Бунарджика стартира днес със символична първа копка на кмета Иван Тотев. 

Само преди седмица кметът на район "Централен" Георги Стаменов подписа договора за изпълнението на обществената поръчка на стойност 2 милиона лева с фирмата изпълнител „Драгиев и Ко.“

"1 милион от парите са осигурени от Община Пловдив. Залагаме в процедурата повече средства, за да не дойде момент пак да гласуваме на Общински съвет", поясни кметът Иван Тотев.

Вече е започнат сериозен преглед на цялата растителност. От думите на кмета стана ясно, че в горните части на тепето флората е неподдържана и саморазслици и болни дървета ще бъдат отстранен през зимния сезон. 

"Заедно с ремонта ще върви един голям процес по подмяна на растителността", поясни градоначалникът. Част от озеленяването е и изграждането на поливни системи, като ще бъде възстановен горния резервоар, който да служи съхранение на водата. Залесяването ще продължи поне няколко години, обясни Тотев. 

През това време ще бъде подновена алейната мрежа и ще се извършват реконструкции на съществуващата инженерна инфраструктура, в което ще се включи осигуряване на достъпна среда, обезопасяване и укрепване, поставяне на осветление и обезопасителни табели. Една от забележителните части в проекта е поставяне на LED осветление, което ще направи тепето видимо по подобие на Младежкия хълм. 

На местно ниво вече има и одобряване на предложението за разполагане на стария ТИЦ, който години наред бе разположен до Централна поща, на обръщалото на влакчето. Идеята е бившия информационен център да се използва като кафене, което ще продължи да бъде управлявано като търговски обект от ОП "Старинен Пловдив". Проектът ще бъде изпратен от администрацията за мнение и оценка от НИНКН, посочи Тотев днес. Ако всичко мине безпроблемно, градоначалникът анонсира, че следващият сезон пролет-лято обектът ще отвори, като това ще се случи паралелно в пускането на влакчето. Днес стана ясно, че е взето решение да не се пуска влакчето през тази година, заради идващата зима. 

Заложено е работите по реконструкция да приключат до края на 2019 година.

Тоталното преобразяване на Бунарджика включва и безспорно най-чаканата реконструкция, а именно възстановяването на акведуктите, както и двете езера под тях. Водните каскади са били една от най-големите атракции преди години, но с времето те са разрушили.  В момента те нямат естетически вид, тъй като облицовката им е олющена и унищожена.

Планът за облагородяване на тепето е дело на „Ателие ДУО“ с автор арх. Пламена Андонова. Цялостната концепция бе представена на обществеността през август тази година.