„След като се видя резултатът от монтирането на грандиозната сцена, вече е безпредметно да се питаме защо сме избрали това място. Това е локацията, която има перфектна видимост от всички страни. Нито Колодрума, нито Гребната база или друга локация би могла да събере толкова много хора”, каза кметът Иван Тотев по повод кулата за откриването на ЕСК. 

Според него всичките неща, които се изговориха и написаха през последните седмици, са една огромна реклама за граниозното откриване, което историята ще помни дълго. Всички критики и леки проблеми около събитието ще останат в канала на историята и ще се помнят само хубавите моменти от него.  

Кметът дори отправи препоръка към критикарите: „да сменят бързо лодката, защото тяхната скоро ще потъне”. 

„Пловдив завинаги ще бъде Европейска столица на културата. Не се знае дали друг български град някога ще носи тази титла. Това е много по-голямо от всичко, което се случва в момента и дълго ще се помни”, каза още Тотев. 

Той припомни част от акцентите в програмата и заяви, че въпреки че в общината подхождат песимистично, очакват поне 30 000 души на откриването. Хората ще бъдат разположени на 4 основни точки – от двете страни на сцената по продължение на бул. „Цар Борис III Обединител” покрай платформите, от северната страна на Пощата до Руската книжарница, откъдето има перфектна видимост към екраните и сцената, както и по бул. „Княгиня Мария Луиза” до църквата „Света Петка”. 

Над 300 представители на медиите от България и Европа са подали заявки за акредитация. Присъствието си са потвърдили еврокомисарят Мария Габриел, която ще изнесе слово, вицепрезидентът Илиана Йотова  и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

Ще бъдат направени контролно-пропускателни пунктове, откъдето ще се влиза към местата, отредени за зрителите. 

Междувременно цветни човечета вече бягат по етажите на кулата за откриването на Пловдив-Европейска столица на културата. 30-метровата метална конструкция вече е с монтирани LED екрани и над 350 прожектора, композирани по металното скеле от немския светлинен дизайнер Бьорн Херман. 

Готови са и двата 100-метрови подиума от двете страни на сцената, на които ще се качат доброволците участници в откриващата церемония. Работата по строежа се координира между немската компания организатор “Phase7”, швейцарската „NUSSLI“, българската „Joker Media Rental“ и представители на местните институции. Близо 200 технически лица са ангажирани за създаването на мащабната конструкция. 

От вчера в Пловдив е хореографът Лидия Клемент, която още същия ден започва репетиции с танцьорите, които ще се качат на сцената.