Поредицата от почивни дни през пролетта продължава. След като хапнахме на Великден и празнувахме Гергьовден, ни предстои нова порция почивка! В случай че вече сте си похарчили парите заради многото празнуване и пазаруване, ние ви предлагаме няколко варианта за разходка, които няма да ви отнемат много средства.

Подбрали сме десет водопада, които са близо до Пловдив. Едни по-близо, други по- далеч, но всеки един от тях си заслужава да бъде посетен. Открийте красотата на природата, и то само на час път с автомобил от града.

Вижте още: ТОП 10: Уникални екопътеки само на час от Пловдив СНИМКИ

Избягайте от натовареното си ежедневие и се потопете в спокойствието на Родопите и Стара планина. Ето и нашите предложения:

Водопад Сучурум

Започваме с дестинация, която е само на 1 километър от Карлово и 46 от Пловдив - петнадесетметровият водопад „Сучурум”. Природното чудо се намира над градската водноелектрическа централа. Той е на левия приток на река Стряма - Стара река, водеща началото си от двата притока, Малката – извираща южно от връх Левски и Малкия Купен, и Голямата река – извираща южно под връх Жълтец. Осеяна с много бързеи, вирове и водопадчета, над Карлово Стара река.
  
Близостта до града и добре поддържаният асфалтов път до подножието на планината са направила водопада атракция за посетителите и любимо място за отмора, разходки и летни пикници за жителите на Карлово и региона.

Водопадите край Сопот

Продължаваме с двата водопада, които се намират край Сопот. Единият е на река Левица. Той се намира в покрайнините на града. До него се стига по улицата, тръгваща от входа на "Занаятчийския еснаф". Улицата върви право нагоре към края на града (към Балкана). Тя свършва непосредствено до паркинга на жилищен блок. Оттам до водопада се стига за около 2-3 минути. Водопадът е много хубав, но през лятото пресъхва.

Другият водопад е на река Манастирска. Тя тече покрай Сопотския манастир и района на долната станция на Сопотския лифт. Пътеката върви от лявата страна на реката. След като се достигне съвсем малък каменен параклис, при него тя пресича реката и минава от дясната страна на реката. Малко след това се достига и водопадът. От Сопотския манастир до водопада се стига за около 40-50 минути. Всъщност пътеката, по която се тръгва, е пътеката от Сопот за х. Добрила (жълта маркировка). Преди каменния параклис пътеката завива вляво и започва да катери по склона към планината (няма указателна табела).

Вижте още: Топ 10: Красиви местности край Пловдив, които си струва да посетите СНИМКИ

Устинският водопад

Продължаваме с една дестинация в Родопите. Само на 15 километра от Пловдив се намира Устина, а край селцето може да видите 15-метров водопад. B мecтнocттa имa и oбocoбeни мecтa зa oтдиx и oгън, ĸaĸтo и мaлъĸ пapaĸлиc "Cвeти Гeopги”. Изxoднa тoчĸa зa пътeĸaтa ĸъм вoдoпaдa и пapaĸлиca e гopнaтa чacт нa ceлo Уcтинa, мaлĸo плoщaдчe c чeшмa, ĸoeтo ce пaдa oтдяcнo нa пpeминaвaщaтa пpeз ceлoтo мaлĸa peĸa. Moжe дa питaйтe мecтнитe житeли, ĸoитo щe ви yпътят бeз пpoблeм. Oттaм нaгope дo пapaĸлиca и вoдoпaдa e 20-25 минути пeшa пo oбocoбeнa пътeĸa.

Cĸaлитe, ĸoитo ce извиcявaт нaд ceлoтo, ca мнoгo виcoĸи и cтpъмни и няĸoгa ca cлyжeли зa нaблюдaтeлни ĸyли нa ĸpeпocттa нa импepaтop Юcтиниaн. Aĸo ce paзxoдитe и глeдaтe внимaтeлнo в xpacтитe и ĸъпинитe, мoжe дa видитe ocтaнĸитe oт ĸpeпocтнитe cтeни. Ceлoтo ce нaмиpa близo дo pимcĸия път, cвъpзвaщ Филипoпoл и Бeлoмopиeтo, чиитo ocтaнĸи ca зaпaзeни нa нeмaлĸo мecтa.

Сливовдолско падало

Отредили сме и място за най-високия водопад в Родопите - "Сливовдолско падало". Природният феномен се намира малко след Бачково в посока Смолян. Местността на река Сливов дол е много живописна и преди самия водопад туристите може да видят множество каскади и малки водопади.

До водопада се стига за около 1 час спокойно ходене по пътека, която се хваща до изхода на третия тунел на пътя Асеновград - Смолян (малко след Бачково). Може да се стигне и по маркирана пътека от хижа Марциганица, която излиза над водопада.

Водопадът е най-красив през пролетното пълноводие, след което водата много намалява.

Фотинския водопад

На 76 километра от Пловдив се намира и село Фотиново. От центъра на селото тръгва и пътечка, която ще ви заведе след около час ходене пеша до Фотинските водопади. Следвайте само реката и няма да се загубите. Водопадът се състои от три пада. Първият с 6-7 м височина, вторият, който е най-висок, е 17-18 м, и третият е 5-6 метра. Сeлoто ce нaмиpa нa пo-мaлĸo oт 20 ĸилoмeтpa oт Бaтaĸ. Ha излизaнe oт Бaтaĸ в пocoĸa Πeщepa ce пpoдължaвa мaлĸo пoвeчe oт 3 ĸилoмeтpa и cлeд тoвa ce xвaщa oтбивĸaтa вдяcнo. Имa cи пътнa тaбeлa. Ceлo Фoтинoвo ce нaмиpa нa 16 ĸилoмeтpa cлeд тaзи oтбивĸa. 

 

Загражденски водопади

Село Загражден се намира на 80 километра от Пловдив и е разположено на 1300 м надморска височина на границата между Западните и Източните Родопи. Най-лесно до него се стига по пътя Асеновград-Смолян, като се завива наляво в посока Лъки и Кръстова гора. След това се подминава разклона за Кръстова гора и се стига до с. Белица (там минавате покрай още един водопад - "Гюмбержията" - гледайте внимателно вдясно, вижда се от пътя). Стига се с. Загражден и там местните вече упътват точно откъде да хванете Загражденска екопътека.

Има множество водни падове, като най-големите са двата водопада "Чистилището" и "Козарника".

Сувчарското пръскало

В случай че имате повече време и ви се ходи на по-дълга разходка, може да отидете до Сувчарското пръскало.  Водопадът се намира в Стара планина до село Христо Даново и е на 80 километра от Пловдив. Обявен е за природна забележителност, а височината на водния пад е 54 метра. Може да си направите и разходка по туристическата пътека за хижа „Козя стена” и едноименния природен резерват с разклонение към хижа „Ехо”.

Водопадът край село Първенец

Само на 10 километра от Пловдив е и село Първенец. Малко след края на селото по пътя за Храбрино се намира и водопадът на река Първенешка. Място е подходящо за пикник и е едно близко място за бягство от натоварения трафик на Пловдив. Има и няколко заведения, които са скрити между дърветата.

Самодивското пръскало

Не пропускайте да посетите и водопадът Самодивско пръскало, който се намира край Девин и е един от най-красивите и високи водопади в Родопите и България. Височината на водния пад е около 45-50 м, като водата пада почти директно, плъзгайки се по ръбовете на скален рид. 

Намира се в землището на град Девин в страни от приказната екопътека "Лъката", а неговите води се вливат в Девинска река.

Пътеката за водопада започва зад малка бетонна къщичка и зелени мостчета отдясно на основната екопътека. Следвате пътеката отдясно на потока, защото отляво има друга, която води до местност с останки от стара крепост.

Каньоните на водопадите

Няма как да не включим и една уникална екопътека край Смолян. Минавайки през планинския път, може да видите цели 46 водопада. За да стигнете до екопътека "Каньонът на водопадите", от Смолян трябва да хванете пътя за село Мугла. Стигнете ли до изоставена автобаза, хващате отбивката вдясно и след около стотина метра стигате до малко заведение, където може да се оставят колите.

Пътеката е много добре маркирана и е изградена по продължението на каньона в резерват "Сосковчето". Самото начало на пътеката започва от стар римски мост. Екопътеката се вие през гората, като дървени мостчета я прехвърлят ту отляво, ту отдясно на Еленска река. По пътеката може да се видят около 46 водопада, като по-значителни и големи са 5 от тях. Най-големият - водопадът Орфей - е с пад на водата от 68 м.

На няколко места са обособени места за почивка, а също така има изградени няколко панорамни площадки. Най-добре е това място да се посети в началото на лятото, когато реката е по-пълноводна и зеленината е в изобилие. Пътеката прави кръг и се връща в изходната си точка, така че не е необходимо да се връщате по същия път. Изминава се за около 4 часа, спокойно ходене. 

Топ 10: Уникални места за разходка само на час от Пловдив! СНИМКИ

TrafficNews.bg