Съществува реална опасност 18-годишният Михаил Дели-Славов да прекара абитуриентския си бал в ареста след като преди минути Пловдивският окръжен съд му наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". На 9 април младежът простреля 18-годишният Иван Чирпанлиев в двора на училище "Стоян Михайловски" в Кючук Париж.

Причината за скандала между двамата абитуриенти, които са накрачка от завършване на средното си образование, била фаталната Симона. Тя била приятелка на Чирпанлиев, но според адвоката на Дели-Славов Орлин Търновалийски връзката там била приключила и момичето се виждало с Михаил. Двамата дори прекарали заедно една нощ в хотел "Орловец" в Пампорово и Чирпанлиев разбрал за това. На сутринта той изненадал двамата в хотела и вдигнал скандал на Симона. Михаил е подал жалба срещу него в РПУ-Чепеларе.

"Арестът ще бъде фатален за образованието на това момче, предстоят му матури, кандидат-студентски изпити, които той няма да може да вземе", коментира адвокатът. Също така защитникът показа медицинска експертиза, според която Михаил страда от личностно разстройство, лежал е в психиатрия и се лекува с ревотрил, диазепам и ксанакс. "В ареста младежът не може да получи адекватно лечение", бе категоричен Търновалийски.

Прокурорът Георги Пенев настоя за най-тежката мярка, тъй като според обвинението има опит за умишлено убийство, което се наказва с от 10 до 20 години затвор. Адвокатът заяви обаче, че обвинението не е адекватно на фактите по делото.

Пенев и Търновалийски си размениха сантиментални спомени от младежките си години, когато единият бил съдия, а другият - млад прокурор, като си припомняха основни постулати от правораздаването.

Съдът остави Михаил зад решетките. Следващият четвъртък Апелативният съд ще разгледа наложената мярка, ако тя бъде обжалвана.