В Апелативния съд в Пловдив съдия Веселин Ганев даде ход на делото срещу обвинения в убийството на доцент Стефан Нейков - Илия Стоичков. Той поиска по-лека мярка, но прокуратурата помоли жалбата да остане без уважение и Стоичков да остане с мярката задържане под стража. Към настоящия момент прокуратура не може да предостави повече експертизи.

„Въз основа на доказателствата до момента и албумът със снимките може да се види с каква жестокост е извършено убийството. Това не е действие на ревнив съпруг, това са целенасочени удари с цел убийство. Може да се укрие и да извърши друго престъпление”, заявиха от прокуратурата.  

Убийството на доцента - римейк на касапницата в село Извор преди 12 години

Според защитата на Стоичков не са взети редица факти и обстоятелства, които да освободят подсъдимия от най-тежката мярка.

„Илия има чувство на отговорност. Има данни, че той не е лице с висока степен на опасност. Липсват контрааргументи за вероятността той да извърши друго престъпление”, заявиха от защитата.

“Съжалявам само, че стана така! Съдът трябва да реши каква да бъде мярката”, бяха последните думи на Стоичков преди решението на държавното обвинение.
 
Въпреки това съдът реши, че тежестта на извършеното е голяма и не може да има по-различна мярка. Съдия Веселин Ганев попита Илия дали се е обадил на телефон 112, той отговори „Да” , след което съдията заяви „Да, ама късно”.
 
Илия Стоичков може да получи от 10 до 20 години лишаване от свобода.
 
Припомняме, че бившият преподавател е бил жестоко пребит и изтезаван сексуално. Аутопсията е установила множество наранявания по главата, кръвоизливи, счупени ребра, разкъсани вътрешности и разкъсване на аналния отвор. Освен че е пребит до смърт, трупът на Нейков е бил и ограбен. Стоичков е откъснал от врата му златен синджир, който е оставил в заложна къща в Стамболийски.

Мъжът, задържан за убийството на доцента - възпитан и услужлив международен шофьор