"Аз утре ще друсна едно цяло и отивам в университетската библиотека". С тези думи търговецът на опасен медикамент убеждаваше наше подставено лице да си купи опасен медикамент, за който се твърди, че обещава 48-часова енергия без сън.

Опасен бизнес с хапчета, които се изписват само със специална рецепта, но се търгуват на черно в Студентски град в столицата, разкри разследване на TrafficNews.bg.

"Взимаш таблетка "Модафинил" и поне денонощие си кукуряк", хвали стоката си в социалните мрежи един от продавачите.

Хапчето, с което се лекува тежкото заболяване нарколепсия, може да държи будни и пълни с енергия младежите, които се готвят за студентски изпити или тежки купони. 

TrafficNews.bg засне как студент по фармация в Софийския университет, който работи в аптека, продава "Модафинил" без лекарско предписание и извън работното си място.

Цялото разследване вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

Съвсем друго мнение за приемането на "Модафинил" има обаче специалистът по нервни болести доцент Росен Калпачки.

"Това е лекарство с тесен спектър на действие. Определен контингент болни трябва да го пият, но ви никакъв случай не може да се взема безразборно, нито пък да се играе с дозата. Ако няколко дни го пиете, със сигурност ще имате психични проблеми. Ако пък останете без сън една седмица, вероятно ще умрете", категоричен е  специалистът. Той предупреди, че модафинилът е основно лекарство за лечение на специфични заболявания на нервната система, предимно нарколепсия. Категоричен е, че лекарството е опасно, защото води до пристрастяване.

"Да се продава подобно хапче на черно, а и от хора, които са призвани да ни дават лекарства по съответния ред, е абсолютно недопустимо. Аз лично съм сащисан, защото не знаех въобще за такава практика. Младите хора злоупотребяват с много опасни неща", споделя още доц. Росен Калпачки.

След като екипът ни отиде с явна камера при "дилъра на хапчета", видимо сконфузен, той обеща повече да не продава модафинил. Негови колеги обаче продължават да търгуват на черно хапчета, чиято употреба крие куп рискове.

След разследването, репортерът ни Аида Бурнучян получи смъртни заплахи от търговеца на черно на хапчетата "Модафинил" от Студентски град. 

След отправените закани, тя подаде жалба в полицията, а ГДБОП започна разследване на случая. 

 

TrafficNews.bg алармира всички институции, които имат отношение към опасния бизнес, за да не се стигне до нещастен случай.