Камион на фирма ПИМК никога не е идвал и няма да влезе на кариерата в Белащица. Това заяви собственикът на фирмата Илиян Филипов пред стотиците жители на Белащица и околните села, които днес блокираха движението на Околовръстното и Кукленско шосе.

Поводът за недоволството е инвестиционно намерение на предприятие, добиващо мрамор за трошен камък над населеното място. За около половин час движението на изхода на Пловдив бе спряно, а хората скандираха „Стоп на кариерата“ и „Искаме по-чист въздух в района“, носейки огромни плакати „Вън Holcim и ПИМК от Белащица“.

Неочаквано, в един момент се появи Илиян Филипов, грабна мегафона и се сля с протестиращите. „Аз съм собственикът на фирма ПИМК“, представи се той и раздаде няколко визитки, а множеството замлъкна.

„Аз също имам къща на Гълъбово и на мен тази кариера ми пречи“, заяви бизнесменът. И попита хората защо името на фирмата му стои на плакатите, при положение, че няма нищо общо с добива на мрамор.

„Причината е, че от 2017 г. в Държавен вестник има публикувано инвестиционно намерение за проучване и нов добив в местността „Сантала“, обясни протестираща.

„Да, точно така. Но то никога няма да се реализира“, обясни Филипов. Отговорът му обаче не се хареса на хората и те го приеха с подсвиркване и възгаси „Оттеглете го. Нямаме гаранции, че процедурата няма да се задвижи“.

„Добре, обещавам, че ще го оттегля още в понеделник. Всъщност, смятайте, че е свършено! Никога наш камион няма да влезе на кариерата. Аз никога няма да добивам материал тук“, категоричен бе собственикът на ПИМК. Обещанието бе посрещнато с аплодисменти и възгласи „Браво“.

След това по-спокойно обясни, че е пуснал инвестиционното намерение, тъй като от три години фирма Holcim му спъва работата. „Къде е Васил Къдринов – най-големият еколог в България? Защо не участва във вашия протест? Той е тяхна маша и навсякъде ми прави спънки. Пуснах инвестиционното намерение, за да ги спра и да не могат те да разширят границите на кариерата“, обясни Филипов.

Протестиращите пък заявиха, че няма да спрат с протестите, докато и другата фирма не се оттегли от селото.

„Искам да дишаме чист въздух, децата и родителите ни да са здрави“, каза пред репортер на TrafficNews.bg Димитрина Димитрова, която бе дошла на протеста с двете си деца. Жената обясни, че преди 7 години семейството напуснало Пловдив и отишло да живее в подножието на планината заради по-чистия въздух.

„Сега какво се получава – по-добре отново да се върнем в Пловдив. Страхуваме се, тъй като всеки ден виждаме как камъните идват към нас. Притесняваме се и за подпочвените води“, сподели младата майка.

Следващият протест е насрочен за 12 октомври, когато се очаква на кариерата да дойде министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По данни на местния личен лекар, за последните 10 години в селото има бум на респираторни заболявания, които били най-видими при децата. Хората настояват след изтичането на концесионния договор на Holcim през 2021 година, той да не бъде подновяван. В същото време от Holcim са заявили намерение да копаят на площ от нови 50 декара, за да добиват инертни материали. 

Ето какво се случва и на кариерата по време на работа: 

Освен запрашеността на въздуха в населеното място и отделянето на отровни газове във въздуха, които системно тровят здравето на населението, хората са разтревожени и за разрушителните последици върху околната среда и вредата по склоновонете на Родопите.

Инициативният комитет в село Белащица е сезирал всички ресорно отговорни институции с призив за стриктен контрол върху изпълнението на досега подписаните концесионни договори  и свързаните с тях програми за рекултивация на резрушените терени. Хората настояват за оценка на въздействието на околната среда на цялата територия на двамата концесионери  - фирма „Холсим кариерни материали Пловдив” АД  и „Пътища“ АД поради кумулативния ефект от тяхната дейност в областта.