Всеки има нужда от своето местенце, на което да си почине, да се забавлява и да хвърли въдица! За едни риболовът е хоби, начин за развлечение веднъж в годината, а за други - истинска мания, за която е нужна специална подготовка и пособия. Мислите си, че въдицата е достатъчна за един рибар. Не, изобщо не е така… необходими са още куп други принадлежности, които да осигурят максимален комфорт и пълно удоволствие. И тук изобщо не говорим за кукички, макари, плувки и примамки. Става въпрос за удобни столове, чадъри, лодки, облекло и, разбира се, хладилна чанта пълна с бира! Атмосферата също не е за подценяване, нито пък компанията. 

Все пак за предпочитане е на риба да се ходи по мъжки, за да се избегне обичайното женско мрънкане „тук има комари”, „искам да си говорим”, „скучно ми е” и „хайде да си ходим вече”. Само един колега рибар може да те разбере напълно -  как стоиш цял ден на пек край някой язовир в очакване нещо да се хване.  А когато все пак някоя рибка се закачи на куката, отново да я пуснеш във водата… защото това е просто спорт (дори и седящ). Другата неизменна част от риболова са историите „ти знаеш ли аз колко голям шаран хванах последния път! Ей такъв” – една жена ще подложи под съмнение улова, а колегата рибар ще се съгласи и ще се похвали дори с още по-голям, ти ще се опиташ да го надцакаш. И така до безкрай, или поне докато стигнете размерите на кит (и пак ще си повярвате, какво е един кит за нашите ширини…)

Пловдивските рибари изобщо не могат да се оплачат от липса на подходящи места край града. Само да имаш въдица, веднага ще си намериш местенце. И то за всеки вкус и джоб.   Условията на платените водоеми са различни – на едни плащаш само вход, на други броиш пари и за улова, на трети пък таксата е за всяка въдица. Ако все пак сте решили да тръгнете за риба семейно, ориентирайте се към такъв рибарник, който има и заведение – така всички ще са доволни. Някои разполагат и с каравани или друг вид място за спане, където може да останете няколко дни.

Ето и няколко подходящи местенца за риболов, съвсем близо до Пловдив.

Започваме първо с държавните

За тях ви е необходим само билет, който се заплаща за половин година - 15 лева, а за цяла - 25.  С него се легитимираш и си записваш улова.

Пясъчник - той се намира само на 23 км от Хисаря и е зарибен е с шаран, сом, бяла риба, костур, каракуда и толстолоб. През 2009  година там е поставен и световен рекорд - улов на 39-килограмов бял амур. Край язовира редовно могат да бъдат забелязани десетки палатки, опънати от рибари. Истински рай!

Друго местенце, на което може да отидете, са т.нар. Дупки на Ръжево Конаре. В посока Асеновград пък се намира язовир „Долни воден”, а малко след града е и „40-те извора”.

Той е построен през 1967 година за напояване на Тракийската низина. Предлага и добри условия за къмпингуване, както и за каране на лодки и кану-каяк. В близост до язовира е разположено трасе за моторкрос, може да се посети и параклисът "Св. Три Светители".

В този район е и язовир „Леново”, който се намира по пътя за Тополово.

Край Момино село (Раковски) също може да намерите язовир. По пътя Девин-Kричим пък е язовир Въча. Той е един от най-големите в България. Дълъг е около 18 км - от почивна станция "Антонивановци" до с. Михалково. Осигурява част от питейната вода за Пловдив и се използва за напояване на Пловдивското поле. Язовирът притежава най-високата язовирна стена в България - 144,5м. В язовир Въча вирее голямо разнообразие от риба - бял амур, платика, бяла риба, бабушка, каракуда, кефал, костур, скобар, сом, уклей, слънчева риба, шаран, червеноперка и щука. Поради това той е много известна дестинация за риболов. 

До село Правище, община Съединение, пък може да намерите три язовира. Близо до Карлово може да хвърлите въдица в язовир Домлян. Малко по-далеч от Пловдив са Доспат и Широка поляна.

Платени местенца за риболов

Едни от най-близките водоеми край Пловдив се намират до Войводиново. Там са няколко, така че винаги ще намерите подходящия водоем за вашия вкус. В един от тях например се броят 5 лева вход, а след това уловът се заплаща според ценоразпис, който излиза по-евтино в сравнение с магазина.

Край село Дрангово – община Брезово, пък има цели три водоема, подходящи за риба.

Рибарите препоръчват и водоема до село Бодрово, Първомайско. Малко след града е и Брягово, където също има местенце за рибари – там входът е 10 лева, без да плащаш рибата, която хванеш. Такива са условията и във водоема до Езерово. До село Труд пък има водоем, на който рибарите казват „при полицая”. Преди Кричим мястото е известно „при Парцала”, там се плаща по 3 лева на всяка въдица.

След село Войсил също може да намерите рибарник, там има и заведение.  До Цалапица също се намира кътче за рибарите.

След Асеновград, посока Тополово се намира язовир Сушица, там се плаща за две въдици 10 лева, а за три - 15. При улов на два шарана не се дават допълнително пари.