Десетки родители, водещи децата си на тренировки в спорните зали и игрища до Спортното училище и Гребната база, скочиха срещу поредната такса, която им се е наложило да плащат.

При всяко водене и вземане на децата им в съоръженията с вход към ул. „Ясна Поляна“, пловдивчаните са длъжни да заплащат 2 лева, за да ги пуснат през бариерата, поставена на общинската улица преди 2 години. 

„Тренировките ще ни излязат златни. Плащам месечен абонамент за гимнастика, защо трябва да плащам такса „вход“ по два пъти? Доста солено спортуване“, възмути се  майка на 4-годишно дете, което от 1 година посещава тренировки по спортна аеробика в Гимнастически клуб „Спартак“.

Първоначално, след поставянето на пропусквателния пункт, спортните клубове се споразумяват със служителите на ОП „Паркиране и репатриране“ да не се изисква такса от родителите, които минават транзитно с цел да закарат и да вземат децата си от входа на залата.

От малко над седмици обаче, пловдивчаните категорично не са допускани да преминат, освен ако не са готови да се разделят с 2 лева. Очевидно проблемът е бил дискутиран, тъй като управителния съвет на ГК „Спартак“ е изпратил молба в деловодството на ОП „Паркиране и репатриране“ въпросният свободен режим за каране и вземане на деца от залите да бъде регламентиран. Отговор обаче все още няма, а родителите продължават да се чудят как да опазят здрави децата си в условията на минусови температури.

Повечето от тренировките в близките зали и игрища са насочени към деца, някои от които още не ходят на училище. Родителите им обясниха, че са били посъветвани да паркират на пазара, ала те не приемат това за алтернатива, тъй като децата излизат потни и мокри на студа, а това е в пряк риск за здравето им. С резон това възбужда въпроси за това дали наистина спортуването на децата е приоритет, какъвто се твърди, че е.

Репортер на TrafficNews.bg се свързва с директора на ОП „Паркиране и репатриране“ Ненко Калакунов, който посочи, че временно е имало проблеми в системата с карти на бариерата, което е причинило ситуацията. От друга страна обаче служителите са инструктирани да допускат всички коли с деца в часовете на спортни занятия безплатно в рамките на зимния сезон.

„До март месец родителите влизат и излизат и нямат проблем в това отношение. Когато се вижда, че вътре в колата има деца – влизат, оставят децата, след това влизат, за да ги вземат. Регламентирали сме го в студения сезон, когато има опасност децата да настинат“, поясни Калакунов и допълни, че от началото на годината се е извършвала промяна на карти и който не е разполагал с такава, не е можело да бъде допуснат, като обясни, че ситуацията е траела само няколко дни.   

Родителите обаче са недоволни от принципните условия за „допуск“ по улицата, като според тях не бива да има бариера там, предвид че трасето е общинско. Те повдигат и въпроси за законността на съоръжението, които влизат в обществения дискурс не за първи път.