Тестове с цветните екрани за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 събраха минувачите около 30-метровото съоръжение в центъра на града. След броени дни  - на 12 януари от 19 часа, там ще се случи спектакълът "Ние сме всички цветове" за старта на културната инициатива.  Наред с вече обявените изпълнители днес в интервю за Радио Пловдив в специалното студио от СКЛАД в Тютюневия град артистичният директор Светлана Куюмджиева внесе още един интересен детайл - актьори ще бъдат качени на специални вишки и оттам ще четат текстове дело на режисьора на Пловдивския театър Стайко Мурджев, пише PlovdivTime.bg.

По време на директното излъчване кметът Иван Тотев и Виктор Янков, заместник-директор във фондация "Пловдив 2019", сътвориха куриозен диалог. Разказвайки за домакинството на кипърския град Пафос, те така и не успяха да се сетят коя е столицата на Кипър. 

Виктор Янков отсъди: "Лариса", Иван Тотев включи, че това всъщност е гръцки град. След неловко чудене се намесиха редакторите от апаратната и подсказаха на водещата, че столица на Кипър е Никозия.

Изявленията на кмета Иван Тотев, че лодката на критикарите е напът да потъне, предизвика не една и две реакции. 

Преди да изпълня препоръката на кмета Тотев дадена към критикарите на Европейската столица на културата: „да сменят бързо лодката, защото тяхната скоро ще потъне”, последно да попитам дали ще видим на откриването някой от световноизвестните пловдивчани като оперната певица сопраното - Соня Йончева или изключителния композитор и пианист Милчо Левиев или ще минем с местни самодейци и вечната Валя Балканска. Щото кулата хубава, ама нали трябва да качим някой върху нея, написа във фейсбук адвокат Стефан Левашки.

Никъде няма да минавам, уважаеми кмете, ще си остана в лодката на критиците, защото ме боли, много ме боли. Боли ме за недовършения площад, боли ме за полуистините, които казвате във всяко Ваше интервю.  Имали сме зали. Зала „Сила“, която и да е тя и където и да се намира… Залата на Драматичния театър. Скапаната, гадна, мръсна, полугодна за ползване Концертна зала. А защо не кажете, уважаеми г-н кмете, че примерно театърът има плътна месечна програма, както и в Камерна зала, така и в голямата им зрителна зала? Защо не ме питате колко пъти моля директора Кръстьо Кръстев за по-големите ми, по-представителни автори, да ми даде Камерна зала? А знаете ли колко й е наемът? 800 лева. Съжалявам, но аз не продавам домати, аз се мъча да популяризирам българска литература, да създавам имена с моя великолепен колектив. И тези имена да са лицето българско, да са душата му. 
Ако в нещо Ви обвинявам, то е, че за няколко години, откакто сме обявени за Европейска столица на културата, Вие не прозряхте колко много имаме нужда от зали, тези, които работим в името на културата. Да бяхте направили кино „Космос“, да бяхте направили Концертна зала, а не да ми препоръчвате залата на ДНА, която е на военните и аз да се чудя как да плащам високия й наем, коментира и поетесата и издател Божана Апостолова.