Реализацията на един от най-важните проекти на Пловдив – естакада на жп линиите по бул. „Копривщица” може да осъществи още в този програмен период. Кметът Иван Тотев изрази мнение, че е оптимист и до 2020 година ще бъде ясна съдбата на жп линиите, които откъсват западната част на града.

При посещението си в Пловдив директорът на НКЖИ Красимир Папукчийски заяви, че от компанията не са спирали да работят по този проект, но засега финансиране не е осигурено, а обектът не вкаран в приоритетните проекти по оперативните програми.

Не може да махнат линиите по бул. „Копривщица”, търсят се 180 млн. лева за естакада ВИДЕОНе може да направим тупик и да прекъснем тази важна жп връзка, каза Красимир Папукчийски

Тотев обаче загатна, че проектът е на “stand by” и има голяма вероятност той да се реализира за сметка на някой от отпадналите обекти по оперативните програми, тъй като може да се изгуби част от финансирането.

Припомняме, че проектът е на стойност е за над 180 млн. лева и в него ще бъдат заложени изграждането на шумозаглушителни огради по протежение на естакадата и в зоните с жилищно застрояване, а в индустриалните зони са предвидени предпазни огради. 

Допълнително се предвижда и използването на материали за горното строене на железния път, намаляващи максимално нивата на шум и вибрации при движение на подвижен състав.

Под самата естакада пък може да се изградят паркови пространства, които общината да го облагороди.

Идейният проект е разработен с изграждане на долно строене за двойна линия и горно строене за еднопътна линия. В района на стадион Пловдив е предвидено изграждане на нова жп спирка.

Ще бъдат изградени нови съоръжения - мостове, надлези (пътни и пешеходни):

-Изграждане на железопътна естакада - ново съоръжение за елиминиране на пътните пресичания по булевардите "Пещерско шосе", "Свобода" и "Шести септември"

 - Изграждане на двупътен жп мост над река "Марица"

- Изграждане на 2 пешеходни подлеза

- Изграждане на железопътна естакада - ново съоръжение за елиминиране на пътните пресичания по булевардите "Пещерско шосе", "Свобода" и "Шести септември"