Активен пловдивчанин даде кмета на район "Източен" на прокурор, заради липсата на адекватна реакция при случаите с горене на гуми край Столипиново. Преди седмица Венцислав Стоев предостави отговора на районната администрация, подписан от кмета Николай Чунчуков, според който от кметството поне признават, че в "определени моменти" се горят гуми, което е нарушение на Наредбата за околната среда.  Посочват, че случаите най-често са дело на непълнолетни лица от ромски произход. Те обаче "много рядко" можели  да бъдат заловени, защото паленето се извършвало... в часове извън работното време! 

Възмутен от очевидното неглижиране на темата, Стоев се е обърнал към адвокат и е сезирал Районна прокуратура. В жалбата си пловдивчанинът посочва, че едно от незаконните “депа” за изгаряне на гуми се намира в непосредствена близост до блока, в който живее и ежедневно той, семейство му и съседите му са подложени на обгазяване.

"Многократно сме сезирали кметството с този тежък екологичен проблем, който касае замърсяването на атмосферния въздух на целия град Пловдив, но реакция от въпросния кмет липсва. Очевидно както той, така и органите на МВР в район “Изток” неглижират това престъпно поведение на ромското малцинство, без да извършат необходимите по закон мерки за прекратяване на това умишлено престъпление!

Апогей на грубата служебна незаинтересованост на г-н Чунчуков е бланкетното писмо(явно подготвено за отговор на множеството подобни жалби в кметството на район “Изток”), с което той с особена “осведоменост” ми обяснява, че е наясно с това, че “по поречието на р.Марица на територията на р-н “Източен” наистина в определени моменти се извършва изгаряне на автомобилни гуми”. Кметът Чунчуков даже знае, че това според него “нарушение” е дело на “непълнолетни лица от ромски произход”. Въпреки това знание, Чунчуков отбелязва, че тези лица “много трудно могат да бъдат заловени, защото паленето се извършва в часове, извън работно време”!!! В завършек на всичко това, кметът Чунчуков ме уведомява, че кметството на р-н “Източен” и VI РПУ на МВР извършвали “съвместни проверки за палене на гуми”.

От прочетеното разбирам няколко факта, които осъществяват състава на чл.282 от НК. Кметът на р-н “Източен” гр.Пловдив, в лицето на г-н Николай Чунчуков знаейки, че на територията на въпросното кметство се извършва престъпление  по чл.352 от НК - “горене на гуми” в количества, които замърсяват въздуха на целия град, не изпълнява своите служебни задължения, като не предприема никакви правни действия за предотвратяване на въпросното престъпление е задържане на отговорните лица.

Напротив, Чунчуков допуска извършването на въпросните деяния, въпреки знанието кой точно, къде и кога ги извършва, като поведението му сочи липса на каквато и да е воля за адекватна реакция, защото се оказва, че в работно време извършвал само “проверки”, а не отстраняване на проблема, а в извънработно време “не можел да реагира” против “непълнолетните нарушители”. Нагласянето на тезата за “извънработно време” и за “непълнолетните извършители” сочи умисъл относно това да не се взимат каквито и да е мерки и да се избегне каквато и да е отговорност за извършваното и допускано от него престъпление по чл.352 от НК. Странно как кметът Чунчуков разбра на колко години са извършителите, след като те палят гумите “извън работно време” и предвид факта, че никой не е бил задържан по време на извършваните съвместни “проверки” с VI РПУ на МВР?! Фактът, че са се извършвали “проверки”, а не акция за задържане на отговорните лица сочи, че реално самите “проверки” са мит. Моля по настоящата преписка да бъдат представени всички документи относно тези “съвместни проверки”, за да се запозная с тяхното съдържание и резултатите от тях."

Стоев моли да бъде извършена проверка и при доказване на фактите да бъде повдигнато обвинение на  Николай Чунчуков, който в качеството му на кмет на р-н “Източен”,  е извършил престъпление по служба , както и престъпление против народното здраве и против околната среда, допускайки умишлено да се извършва горене на гуми в големи количества, замърсяващи атмосферния въздух в Пловдив. 

Жалбата е изпратена и до Омбудсмана на републиката.

Тази седмица ще бъде подадена жалба и срещу РЗИ за престъпление против околнота среда по член 352 от НК, коментира адвокатът на Стоев - Атанас Костов за TrafficNews.bg. 

Кметът на „Източен” Николай Чунчуков заяви, че не се притеснява от прокурорска проверка, тъй като от администрацията са реагирали спрямо това, което им позволява закона. В район „Източен” постоянно имало сигнали за палене на гуми, но в голямата си част те били извън територията на района или когато екипи на кметството и полицията отивали на място не са хващали граждани, които палят гуми. 

Преди година РЗИ - Пловдив спечели делото за мръсния въздух пред Окръжен съд - Смолян. Съдът отхвърли като неоснователен и недоказан колективния иск, свързан със замърсяването на въздуха с фини прахови частици в частта му срещу РИОСВ - Пловдив. 


Делото за чистотата на атмосферния въздух и замърсяването с фини прахови частици е първото по рода си в страната. Искът беше подаден през 2011 г. от фондация "Асоциация за европейска интеграция и права човека", Михаил Екимджиев и присъединилите се към него над 120 ищци - жители на Пловдив. 

В момента делото е в Апелативен съд Велико Търново и е обявено за решаване. "Чакаме решението да излезе всеки момент" коментира адвокат Екимджиев. 

"За съжаление действията на институциите по проблема действитгелно са неадекватни и в бъдеще държавата ще плаща скъпо за това. Предстои всеки момент в съда в Люксембург да влезе делото образувано от Европейската комисия срещу българия и там ни очакват жестоки санкции. През 2015 година Европейската комисия обяви, че държавата не е предприела необходимите мерки за намаляване нивата на фини прахови частици. Според Брюксел те са опасни за здравето на гражданите, които са застрашени от астма, сърдечносъдови проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт. България е на първо място в Евросъюза по замърсяване, а от българските градове Пловдив е начело на печалната статистика. 

"Вместо да се вземат адекватни мерки, измервателната станция която бе на Чифте баня, бе преместена някъде в ЖР "Тракия" и в момента няма реален отчет за нивата на замърсяване в центъра на града", коментира адвокат Екимджиев. 

Съдът в Люксембург определя размера на санкцията на ден според мащабите на щетите.

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg