Ценен надпис на латински и старогръцки, посветен на император Диоклециан (284-305 г.), откриха археолозите Елена Божинова и Камен Станев при разкопките в частен имот до църквата „Св. Марина”. Посвещението е съхранено върху мраморен блок, който е използван в градежа на средновековна стена, издигната през 12 в.

Надписът е посветителен от един управител на древната провинция Тракия, който посвещава надписа на император Диоклециан, разказа пред PlovdivTime.bg Елена Божинова. 

Древното послание е разчетено от най-добрия специалист епиграф в България – Николай Шаранков. Преподавателят в Софийския университет разкодира и надписа на Античния театър, от който стана ясно, че съоръжението е построено с 30 години по-рано – от 120 г. на 90 г. 

Шаранков ни каза, че е попаднал на още два подобни надписа от същия управител на Тракия при проучванията на античната Августа Траяна, каза Елена Божинова. 

Тя и колегата й доц. Камен Станев работят по разкриването на античната улица, разположена в централната и южната част на парцела.

До момента сме разкрили към 5 метра от ширината й, но знаем от разкопки в други парцели - тук в района, че е широка 7 метра.  Уличната настилка е перфектно изработена. Много добре запазена. От северната страна личи един ремонт. Вероятно се е налагало глинените тръби на водопровода да бъдат подменени и за тази цел са повдигнати уличните настилки. После мястото е ремонтирано с по-дребни чакълести камъни, разказа Елена Божинова. 

Преди десетина дни тя и колегите й разкриха в терена части от масивна антична сграда, изградена с големи каменни блокове. Днес археолозите са попаднали и на второ такова масивно съоръжение, издигнато с пясъчни квадри, но от северната страна на античната улица. Двете сгради са симетрични. 

Става дума за много монументална структура, която без съмнение е имала обществен характер. Ще се консултираме със специалисти по римска архитектура, които могат да кажат за какви съоръжения става въпрос. Това може би е най-интересната находка, която проучихме на този обект, коментира Елена Божинова. 

Екипът археолози продължава работа на терена. Предстои да проучат зоната северно от улицата, както и античните сгради. Надяват се, че ги очакват още интересни открития.