Близо 21 декара край Братската могила отиват на търг, като началната им цена е над 20 милиона лева, това бе решено от общинските съветници днес. Имотите, които са заключени между булевардите „Свобода” и „Копривщица”, ще бъдат пуснати на един общ търг, като новият собственик ще трябва да плати минимум 20 милиона и 400 хиляди лева.

Общинарите влязоха в полемика относно цената на имота, както и дали е целесъобразно той изобщо да се продава. Чуха се и мнения, че търгът е правен специално за една фирма, която притежава повечето от терените в съседство. По предложение на Слави Георгиев парите, които трябва да бъдат спечелени от най-голямата имотна сделка в Пловдив ще отидат целево за изграждането на дългоочакваната връзка между Модър-Царевец.

Припомняме, че още през месец март, общинарите гласуваха промените, с които изчистиха пътя към продажбата на терените в ЖК „Отдих и култура”. Въпреки че тогава общинарите разделиха по-големия парцел на 8 УПИ-та, търгът за имотът е сложен за продажба в целия си обем от 16 декара. Той е с лице към бул. „Копривщица” и бил. „Свобода”, а в момента там е огромна поляна, на която често гостуват циркове и увеселителни паркове. 

Пазарната оценка, на която е оценен имотът е 16 195 000 лева, а данъчната оценка е 685 681 лева.

Във всеки от разделените парцели  ще може да се направи свободно жилищно застрояване до 18 метра височина. Плътността на застрояване  е 60 %, а  общото озеленяване минимум 40 %. Записано е, че трябва да се осигури 100 % паркиране в границите на УПИ-тата.

Другият парцел се намира непосредствено до големия. Той е на площ от близо 5 дка, като върху него в момента има няколко постройки. Там  оценката на имота е 4,7 млн. лева, а данъчната 211 000 лева.