Община Пловдив обмисля да раздели града на райони, в които таксуването в "Синя зона" да е различно. Това обяви пред Дарик кметът на Пловдив Иван Тотев.

По думите му, заради териториалните специфики на Пловдив, в момента се обсъждат няколко варианта относно новите цени за таксуване в "Синя зона". Единият от тях е плащането за час престой в районите на града да струва между 1,5 и 2 лева.

Тотев коментира, че дори и след последното увеличение от 1 на 1,5 лева за час престой, в момента в Синя зона в централната градска част почти няма свободни места за паркиране.

„Така услугата не изпълнява на 100% основната си функция. Синя зона не е данък, тя се ползва напълно доброволно“, подчерта още кметът на Пловдив.

TrafficNews.bg първи още вчера съобщи, че след Нова година Общинският съвет ще гласува промяна на Наредбата за местни такси и цени на услуги на територията на община Пловдив, която предвижда платеното паркиране на час да стане 2 лева с ДДС, вместо досегашните 1,5 лева.

Наредбата, която променя различни тарифи от ценоразписа на Общината, е сложена на сайта на местната институция за обществено обсъждане, където трябва да престои 30 дни. Пак според проекто-наредбата издаването на талоните за паркиране пред дома в обхвата на Синя зона става 5 лева на месеца и 60 на година.

В анализа на общинските служители, допълнителните средства от Синя зона могат да отидат за закупуването на две нови коли за репатриране, както и за устройства за автоматично таксуване в обсега на платеното паркиране.

Промените ще бъдат гласувани вероятно в средата на януари, когато общинските съветници трябва да решат кога да влезе в сила новото таксуване. Това може да стане най-рано  2 седмици след гласуването.

Припомняме, че от август месец, пловдивчани и гостите на града вече плащат с 50% по-високи такси и за репатриране на автомобил. Нарушителите броят по 60, вместо 40 лева за вдигната кола.