Безплатен градски транспорт в Пловдив. За това настояха от сдружението, обединяващо някои от големите фирми в Пловдив - "Бизнесът за Пловдив". Те изпратиха предложението си до Общинския съвет в града и до кмета Иван Тотев, в което са направили разчет, че за целта ще трябва да бъдат осигурени около 15 милиона лева годишно. 

В писмото има визирани два варианта за изчисляване на необходимите средства за издръжка на услугата. Като цяло сумата, която трябва да бъде заложена в бюджета, се пресмята като разлика от приходите от билети и карти и работните заплати на контрольори и кондуктори. Според първият източник необходимите средства за 15-16 млн. лв, а ценообразуването е направено на база приходи от 20-21 млн.лв минус разходи от около 5 млн. лева за заплати, но без да са включени тези на продавачите на карти, както и разходите за помещенията и поддръжката. Във втория източник има намесена субсидия на държавно и общинско ниво, а според резултатите се търси сума около 13 до 15 млн.лв.  

Така или иначе от представените данни не става ясно откъде ще бъдат взети и взимани ежегодно тези приблизително 15 млн. лв., но според идеолозите, ако се намерят парите, то тази реформа "може да постигне значителен ефект за гражданите и развитието на град Пловдив". 

"Предлагаме Общински съвет- Пловдив да вземе решение за въвеждане на безплатен обществен транспорт от 2019 г., като в бюджета на Община Пловдив се предвидят средства, които да компенсират приходите от билети и карти, намалени с разходите за организацията по закупуването и продажбата им, както и разхода за ФРЗ за кондуктори и контрольори. Това решение би довело до сериозен социален ефект с материално и морално измерение, касаещ предимно социално по- слабите граждани, както и екологична полза в резултат на очакваното намаление на автомобилния трафик. Това би направило Пловдив още по- гостоприемен като Европейска столица на културата и предпочитано място за живот и бизнес", се казва в документа на сдружението. 

Очаквайте подробности и мнението на градските власти по така отправеното предложение, както и отговор на въпроса дали то е реалистично.