На фона на трусовете в ГЕРБ, партията представя днес листата си за европейските избори на 26 май. Така партията на Бойко Борисов е първата от големите формации, която ще огласи пълния си списък кандидат-евродепутати.

За първи път в историята на ГЕРБ обаче листата не е самостоятелна. Досега партията отказваше предизборни коалиции, но този път ще даде две места на СДС. Шестото място, което на практика гарантира мандат, ще заеме бившият председател на парламента Александър Йорданов, а почетното 17-то е за главния секретар на СДС Илия Лазаров.

За водач на листата се спряга еврокомисарят Мария Габриел. "Още не сме решили", уклончиви бяха от Изпълнителната комисия на партията. Габриел има най-много номинации от структурите на партията, но в ГЕРБ се чуват гласове, че еврокомисарят по дигитализация не е еподходащ, за да води предизборната кампания. Сигурно място в листата ще получат сегашните евродепутати Ева Майдел, Андрей Новаков и вероятно Емил Радев. Шансове запазва и Андрей Ковачев.

Представянето на листата на ГЕРБ става на фона на напрежението в ГЕРБ около "Апартаментгейт". Зам.-председателят на партията и шеф на предизборния щаб Цветан Цветанов напусна парламента и председателското място на парламентарната група.

До последно не е ясно дали новата ситуация няма да размести листата на партията и в избираемата зона да намерят място други имена, а сигурни фаворити да отпаднат.

Официално листата ще бъде обявена на специално събитие в НДК на обяд.