Точно 102 фирми от цяла България са подали документи за 51 жилищни сгради в Пловдив, които ще бъдат санирани по Националната програма на енергийна ефективност. Днес комисията в Община Пловдив започна да отваря офертите.  Всяка една фирма може да работи по 1 блок. Така 10 фирми могат да са подали документи за 1 сграда, а за други да няма желаещи. Ако това се случи ще се провеждат нови конкурси и така докато не се изберат изпълнители за всички сгради. Това обаче няма да забави ремонтите по сградите, за които вече има избран изпълнител.

От изпълнителите се изисква да приключат всички дейности до 180 дни, това включва обследване, изготвяне на проект, както и строителните работи.

Освен топлоизолация и нова дограма на апартаментите, могат да се сменят прозорците на общите части, ремонтира покрива, както и да се подменят вертикалните щрангове.  Преди да започне същинската работа обаче, от фирмата изпълнител трябва да направят техническо обследване и паспорт на сградата.  Държавата плаща всички разходи по ремонта.

Очакваната сума, която ще се усвои в Пловдив от Националната програма на енергийна ефективност е около 20 милиона лева. Блоковете са разпределени равномерно по районите, а в Столипиново също има жилища, които чакат нова изолация и дограма. Най-скъпият ремонт.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg