Сестри, лекари и санитари от МБАЛ „Св. Мина” в Пловдив излязоха на протест. Точно в 12 часа на обяд, те се събраха пред сградата на Община Пловдив с искане за увеличение на работните им заплати. В момента възнаграждението на сестрите е малко над минималното за страната - около 600 лева. "Това е обидно, повечето от нас имат над 20 години стаж. Как се живее с тези пари? Ние си вършим съвестно работата и очакваме трудът ни да бъди оценен адекватно", казват протестиращите, които настояват заплатите им да станат поне 700 лева.

Пред сградата на кметството се събраха 10-ина души, тъй като по думите им отделенията са препълнени и трябва някой да се грижи за пациентите.

Протестът е организиран от двата синдиката в лечебното заведение на КТ „Подкрепа” и КНСБ.

Протестиращите настояха за среща с градоначалника – Иван Тотев, но той не се появи в Общината, тъй като е в отпуска.

„Имаме алтернатива.  В момента в България има недостиг на сестри и веднага ще си намерим работя. Но не е там въпросът. Искаме да останем тук, в тази болница”, сподели пред наш репортер Илияна Топалова, старша сестра на Хирургично отделение. 

Предизвестията им изтичат на 7 февруари, ако не им увеличат заплатите, на 8 февруари има реална опасност Кардиологията и Хирургията да затворят.

„Запознати сме с проблема. Над 5 милиона лева сме отпуснали в годините целево за лечебното заведение. В понеделник по време на Тристранния съвет ще обсъдим ден и час, в който да съберем и да търсим някакво решение. Ясно е, че със средства от общинския бюджет няма как да се увеличават заплати”, обърна се към протестиращите сестри секретарят на Общината – Ангелина Топчиева.

Очаквайте подробности! 

Пловдивски медицински сестри от три отделения подадоха колективна оставкаПричината са ниските им заплати от 600 лева в МБАЛ “Св. Мина“

Лекари и сестри от МБАЛ „Св. Мина” излизат на протест пред общината, искат среща с Иван ТотевРаботещите в лечебното заведение настояват за увеличение на заплатите

Подробности във видеото на Авел Бялков: