„Категоричността – не е език на политиката”,  гласи крилатата максима на Бенджамин Дизраели.  Фразата е особено актуална и в днешно време, предвид постоянните лупинги и маневри на властимащите, които са склонни да обещават безкрайно лято, а след това да убеждават, че винаги са искали вечна зима.

Изказвания- обещания-изпълнения  често се разминават, но почти винаги политиците имат логично обяснения за всичко случващо се. Един такъв пример е с наглед един дребен проект на районната администрация на район „Северен”.

От 2 години администрацията има проект за паркинг за чудо и приказ в пространството на бул. „Марица” 51 и „Победа” 2. След като през септември 2017-а багери влязоха в пространството да изпълнят проекта, хората в карето въстанаха срещу  асфалта. Багерите бяха изтеглени, а зелените площи разкопани.

Пловдивчани въстават срещу изграждането на паркинг върху зелени площи СНИМКИНяколко блока в Кършияка събират подписка срещу намеренията на районната администрация

Казусът, като че ли бе забравен. Кметът на района Ральо Ралев обаче изкара проекта от фризера, или поне остави подобно впечатление в интервю пред TrafficNews.bg.   Той разказа, че има „уникален” проект за зоната и при наличие на финансиране няма да го подмине.

Ральо Ралев за свършеното и предстоящото: Започваме няколко големи проекта през 2019-а, идва и краят на дупките по улицитеКметът на „Северен” има амбиция да превърне района си в най-доброто място за живеене

Един от хората, които живеят във въпросното каре, е отишъл при кмета на района, след като е прочел интервюто в TrafficNews.bg. Жената го е попитала – ще се строи ли там паркинг, на което кметът отговорил, че „информацията е невярна и там не се предвижда такъв”.  Пловдивчанката се свърза с редакцията на медията ни, за да ни попита защо пускаме невярна информация, или в най-добрия случай - изопачена.

В записа, който бе направен от репортер на TrafficNews.bg повече от ясно се чуват намеренията на кмета на района. На въпрос „Какво предвиждате през 2019-а и какви проекти имате, кметът на района казва:

 „…Имам ли пари, продължавам с паркингите, хората това искат! На „Марица 51” и Победа „2” – уникален проект имам, ние в обхвата ще включим и четирите блока, стига да видим какво ще отпусне Общинския съвет в бюджета.

Все пак се свързахме и с Ральо Ралев, за да го попитаме защо се е стигнало до драматичен обрат за намерението за изграждането на паркинг в тази зона, макар самият той да го каза, без нашият репортер да го е питал за въпросното пространство.

„Няма да правя паркинг, разбира се . Там няма да правя паркинг – имаше проект, те отказаха и…аз няма да правя.  Аз проект имам, но не съм казал, че ще го правя – напишете го коректно”,каза Ральо Ралев пред наш репортер. По-късно той отново се обади и  обясни, че въпросната жена е активистка на ВМРО и държи ключовите за офиса им.  

„Няма да правим там паркинг, защото финансирането отиде на Българи 2,4 и 6. Което си е така, аз просто нямам финансиране…”, продължи Ралев.

Разбира се, ние ще пуснем записа от интервюто с кмета Ральо Ралев, където недвусмислено се разбира, че това е проект, който е приоритетен за районната администрация.  Остава обаче хипотезата с какво се хвали районният кмет?

 1.С проект, който ще реализира, когато получи финансиране

 2.Проект, който е имал, но заради нежеланието на хората не е реализирал, но все пак се хвали

 3.С уникален проект, който не е успял да реализира, и засега няма да го реализира, но евентуално, в бъдеще може да стане

 4.Има проект за паркинг

 5.Друго

Може да обобщим цялата ситуация с друг афоризъм с известна корекция – „Никой не може да ти даде този проект, който аз мога да ти обещая”. 

И, разбира се, хвалбата си е хвалба, но когато те хванат натясно, не е коректно да прехвърляш вината на друг, най- малко на медията, която коректно е отразила думите ти.

Ето и частта от интервюто с Ральо Ралев, в която той обяснява за проектната си готовност и засяга въпросното каре: