„Светофарите в Пловдив са направени, за да е по-сигурно на пътя. Сблъскваме се обаче с огромни проблеми и след ремонтите на улиците. Вижте какво става, катастрофите са със 140 повече от миналата година. През последните три години нямахме информация за катастрофа на новия път на Войводиново, след като го преасфалтирахме станаха три! Проблемът е в културата на шофиране – не си даваме предимство на пътя, изнасяме се бавно от пътя, не се съобразяваме с другите. Виждате ги, летящите през Водната палата, по подлезите“, каза кметът Иван Тотев пред TrafficNews.bg.

Той каза, че очаква проекта на Техническия университет, които са спечелили финансиране за изграждане на „Център за компетентност”, който включва редица дейности.

Една от тях е направата на първата станция, монтирана до тяхната сграда на бул. „Санкт Петербург”. Всички коли и камиони ще минават през рамка на пътя, на която ще има множество датчици и камери. Те ще дават дава различна информация  - за брой на автомобилите, видове превозни средства, замърсяване на въздуха, шум и други, както и за скорост.

Отделно ще се направи подобна арка и на Карловско шосе, където ще бъде възстановена и караулката на КАТ.

„Готови сме да сложим камери за скорост и нарушения на пътя. Очакваме обаче законът да се промени, за да сме сигурни, че глобите ще останат за общините. Поставянето на една такава система и камери струва над 100 000 лева.  Тогава ще глобяваме – виждаме ги постоянно как минават на червено и с висока скорост“, каза Тотев.