Южният бряг на река Марица е строителна площадка. От няколко седмици върви офанзива по изпълнение на проекта за благоустрояване, озеленяване, паркоустройство и изграждане на социална инфраструктура на южния бряг на Марица.

Дейностите са част от многомилионния проект "Подобряване на градската среда в Община Пловдив, финансират по ОП "Регион в растеж". Реконструкцията на конкретният участък на Марица - от моста на Панаира до бул. "Източен" е на стойност 4 355 923 лв. 

Планирано е цялото пространство по брега да бъде финализирано до края на февруари 2019 година. Част от съоръженията, предвидени в зоната, вече са в напреднала фаза по изграждане. 

Странното съоръжение, оформено с габиони и насипи, ще бъде библиотека на открито. По проект то е замислено като изкуствен хълм с максимална височина около 2 метра, пресечен от главна алея с няколко подстъпа. Във вътрешността на съоръжението във габионните стени са оформени ниши, които ще представляват своеобразни лавици. Целта е всеки минувач да има достъп до четиво, което спокойно да разлисти на една от 73-те пейки, които ще бъдат поставени в зоната. 

В началото на брега срещу Водната палата е изградена паркинг зона. Зад нея е запазена панорамната площадка, която предстои да бъде реконструирана. По цялата дължина на брега е реновирана вътрешната алея до парапета на реката, който също е изцяло обновен. Между вътрешната и външната пешеходна зона има изградени множество връзки между зелените площи и различните съоръжения.

Надолу, в близост до кръстовището на ул. "Никола Войводов" с булевард Марица, ще бъде изградена детска площадка с площ от 320 квадрата. Вече е излята бетонната настилка, върху която ще бъде поставена ударопоглъщащата настилка и детските съоръжения, от които 3 комбинирани за различни възрасти, четири различни люлки и пясъчник. Пред парка, в близост до самия булевард ще бъде разположен 3D надпис "PLOVEDIV" по подобие на "Together", намиращ се на стълбите на водната каската на Главната улица. 

За малчуганите ще има и друга атракция т.н. "боулдър парк", в който ще бъдат изградени изкуствени скали за катерене. 

В другият край на брега от към бул. "Източен" е започнато ограждане на площ, която ще бъде приспособена за свободно разхождане на кучета, а в близост ще бъде разположен стрий фитнес. Той също ще се разполага на вече изградена 200 кв.м. бетонна основа, а в нея ще има 6 фитнес уреда и боксова круша. 

В центъра на зоната се подготвя изграждане на открита дървена сцена, пред която ще има малък площад с две скулптурни композиции. Целта е пространството да обхване част от събитията по време на председателството на Пловдив като Европейска столица на културата. 

Проектът е на "Трафик дизайн Груп" с ръководител инженер Петя Арабаджиева.