Вавилонската кула, която ще е основната сцена за откриването на Европейска столица на културата, вече се издига с няколко метра на бул. „Цар Борис III Обединител“. От няколко дни строителите са започнали да сглобяват конструкцията, която ще приеме 1000 души по време на кулминацията на 12 януари.

Самата кула ще е с височина 30 м. На юг и север от центъра на кулата ще има подиуми (платформи) с дължина до 110 м всяка. Кулата е изградена от скеле и е решена на 6 нива, които редуват площадки за изпълнители, видео-екрани и осветителни конзоли и съоръжения, както и предпазни парапети за всяко ниво.

Основата на конструкцията ще бъде точно върху ремонтираната част на „Цар Борис III Обединител” на подлеза над „Гладстон”. Заради габаритите на сцената и платформите ще бъдат премахнати няколко електрически стълба, които след това ще бъдат възстановени.

Демонтаж ще бъде направен и  на светофарната уредба на булеварда към южното ухо на „Княгиня Мария Луиза”.

Първо ниво - издигнато на 3,30 метра височина, ще бъде използвано за основното движение на декор и артисти.

На него в продължение на едночасовия спектакъл  ще има изпълнения на кукери, хорове от Пловдив и различни танцови формации. В програмата ще има ръчно задвижвани платформи с 3-метрови букви на кирилица и латиница, които изписват логото на Пловдив 2019.

1000 танцуващи доброволци ще са на първото ниво, на което продължават платформите. Основно на това ниво ще бъдат и официалните гости, които ще имат участие като приветствия, както и водещите на шоуто.

Второ ниво – издигнато е на 5.50 метра височина, ще бъде използвано за музикално и танцово изпълнение.

Трето ниво – издигнато е на 8 метра височина, ще бъде използвано за част от актьорското изпълнение и за част от музикалното изпълнение.

Четвъртото ниво – издигнато е на 13,5 метра височина, ще бъде използвано за DJ и за соло изпълнители.

Пето ниво– издигнато е на 21,5 метра височина, ще бъде използвано за соло изпълнение.