Почина олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу, съобщиха турските медии. По-рано той претърпя по спешност операция на мозъка. Припомняме, че след трансплантация на черен дроб олимпийският шампион по вдигане на тежести получи мозъчен кръвоизлив и се наложи лекарите да се намесят. 

Турските медии съобщават, че президентът Реджеп Ердоган е бил информиран за случая и е предложил всяка възможна помощ за семейството на Наим Сюлейманоглу.

Ето видео от постижението му на олимпиадата през 1988 година:

Преди една седмица той бе опериран след мозъчен кръвоизлив и оттогава бе на поддържащи системи. По последни информации от турската клиника състоянието му се подобряваше.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган лично се ангажира с лечението на Сюлейманоглу, той бе преместен в частната болница Мемориал, която се смята за една от най-добрите в Турция.

На 6 октомври екип, ръководен от професор Ялчън Полат, извърши животоспасяваща трансплантация на черен дроб на Наим, а донор стана негов близък приятел.

Ердоган бе и първият посетител на Сюлейманоглу в болницата след трансплантацията.

Наим е роден на 23 януари 1967 г. в семейство на български турци от село Птичар, Момчилградско. Започва да се занимава с вдигане на тежести от ранна детска възраст и още на 15-години започва да печели титли и да подобрява рекорди.

Когато е на 16 печели сребърен медал за България от световното първенство в Москва. Следващите 2 години той стъпва на най-високото стъпало в света в своята категория и печели 2 титли за България. Последната е на световното първенство в София през ноември 1986 година – по-малко от месец преди Наим да избяга в Турция.

По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов, а това става повод той да емигрира в Турция през декември 1986 година по време на Световната купа в Мелбърн. Както по-късно става ясно, всичко е планирано и добре подготвено.

В края на март той се прибра в България за поклонението пред треньор №1 на страната за XX век Иван Абаджиев, който почина на 24 март.

Сюлейманоглу е смятан е за най-добрия щангист на всички времена. Заради ръста му и невероятната сила, си печели прякора Джобния Херкулес.

Той е трикратен олимпийски шампион, седемкратен световен и поставя над 40 световни рекорда.