Община Пловдив работи активно по проекта за нов мост над река Марица.  Вчера идейната разработка на софийските проектанти е минала през Експертния съвет по устройство на територията., които обаче се върнали проекта, за да се изчистят неточностите, научи TrafficNews.bg.

Въпреки това градската администрация напредва по изчистването на пречките по реализацията на съоръжението. Кметът Иван Тотев е подписал заповед за отчуждаване на най-големия терен, нужен за построяването на моста. Той е с големина от 2,7 дка и се намира между стадион „Марица” и общежитията на езиковите гимназии. Сумата, която ще плати общината е малко над 122 хил. лева.

"От изключителна важност е Пловдив да се сдобие с още един мост над река Марица. Когато погледнете вечерно време трафика по картите, се вижда, че той е изключително интензивен в отсечките покрай сегашните съоръжения", обясни наскоро кметът. Той посочи, че ще се търси държавно финансиране за проекта, тъй като той е изключително сложен и ще изисква огромен финансов ресурс.

Освен нов мост, в проекта е включено изграждане на свързваща пътна мрежа, а именно 3-километрова отсечка до ул. "Георги Бенев". Според градоначалника, ако се направи новият мост и се изгради Модър-Царевец, до голяма степен проблемите с трафика в Пловдив ще се решат.

Бюджетът на Пловдив гони 300 млн. лева, Модър-Царевец и нов мост над Марица – приоритетиРемонтират Кукленско шосе, както и булевардите „Христо Ботев” и „Дунав” през 2018-а