Възможно ли е да живееш в град, в който половин година слънце не огрява. Отговорът е положителен. Доказват го жителите на норвежкото градче Рюкан, предаде репортер на TrafficNews.bg 

Градът е разположен в долната част на една доста дълбока долина, в подножието на планина Gaustatoppen, това означава, че за около шест месеца от годината, градът остава в сянка.

Гениално решение обаче прави така, че жителите да могат да хванат малко слънце от огромни слънчеви огледала. Те са разположени на склон на около 450 метра над площада на града и са в състояние да осветят около 600 кв.м. на централния площад, където всяка пролет има голям фестивал по повод посрещането на слънцето.

Огледалата се контролират от компютър, който отговаря за това те да следят слънцето. Огледалата се движат на всеки 10 секунди и това гарантира на жителите на Рюкан максимална продължителност на отразената слънчева светлина. За съжаление обаче само в точката в центъра. 

Интересното е, че плановете за огледалата са направени преди повече от 100 години, но реализация не е направена, защото по онова време не са съществували необходимите технологии.

Градът първоначално е бил индустриален и в него са работили хора от най-стария действащ завод в Европа - фабриката за производство на електричество. 

По тази причина през 1928 година е построена гондола, която да ги транспортира нагоре по склона на планината, за да могат да получат малко слънчева светлина през суровите зимни месеци. 

Гондолата работи и до днес и дава възможност на туриситите да се изкачат на върха на планината, откъдето се открива невероятна гледка към китното градче, което е с население около 3200 жители. 

Има вариант и за изкачване на склона пеша, но това отнема около час и половина. 

Фабриката за електричество до Рюкан, която работи и до днес: 

5 милиона крони (615 000 евро или 849 000 долара) са инвестирани за проекта – четири милиона от спонсори – и сега три огледала по 17 кв.м. се издигат над северната страна на Рюкан. Огледалата ще се управляват от компютър, така че да следят слънчевата светлина и да я отразяват към площада, осветявайки 600 кв.м. елипсовидна площ.

Тържественото откриване е предвидено за следващата седмица в зависимост от метереологичните условия.

„След като се припичаха на слънце, хората станаха по-лъчезарни“, казава координаторът на проекта след последните тестове. Освен че жителите се чувстват по-добре, местните власти се надяват благодарение на медийния интерес да увеличат броя на туристите и приходите от туризъм. Окуражен от очаквания туристически интерес, Рюкан се надява да бъде включен в листа със Световното Наследство на Юнеско като пример за човешкия индустриален гений.