Колко струва наемането на сцената за голямото откриване на Пловдив Европейска столица на културата?  Този въпрос тресе обществото в цялата страна след събитието,  а в челен сблъсък влязоха Слави Трифонов и фондация „Пловдив 2019”.  Духовете бяха разбунени, след като шоуменът, който създава едни от най-големите концерти в България, заяви, че същата тази сцена е наемана от него за 681 хил. лева. Във Фейсбук, а след това и в шоуто си, той повтори цифрите и думите си:

„ Аз наех същата тази сцена, от същата немска фирма и тя, заедно с осветлението, видеостените, озвучаването и електрогенераторите, струваше 681 хиляди лева. Същата сцена, от същите хора, аз я взех за 681 хиляди лева. А държавните чиновници са дали 2 милиона. Искате ли да се сетите къде е отишла разликата от близо милион и половина лева? И за доказателство аз веднага мога да извадя фактурите, с които платих същата тази сцена, от същата тази немска фирма. Искам и европейските културни общинари от Пловдив да извадят фактурите и да покажат за какво точно са платили 2 милиона наши пари”. В следващите два дни Слави Трифонов продължи с разбора на свършеното от Пловдив 2019 за откриването и продължи да настоява да си сравняват фрактурите.

TrafficNews.bg направи запитване и към фондацията, и към шоуто на Слави Трифонов, дали биха могли да представят фактурите пред медията ни за наемането на сцената, за да се направи реална съпоставка.  По тази начин и предизвикателството от страна на Слави щеше е да е подплатено с действия.

Свързахме се с ПР-а на продукцията. Няколко часа по-късно тя ни потърси, за да предаде думите на Слави Трифонов:

„Г- н Трифонов не смята да оповестява тези данни на медиите, тъй като това е частна фирма и е сделка между две частни компании. Когато г-н Трифонов прецени, ако прецени, фактурите ще бъдат показани.  Още в понеделник в шоуто той каза подробно какво се включва в сумата от 681 хил. лева за неговите концерти”, заяви Даниела Манева.

От фондация „Пловдив 2019” също отказаха да изкарат фактурите. Един от мотивите е, че все още има неразплатени фактури и не е готов окончателният отчет.

„Когато са готови окончателните отчети на организаторите от Фейс7, ние ще ги предоставим публично”, каза артистичният директор на фондацията Светлана Куюмджиева.

По-късно дойде и съобщението от Окръжна прокуратура, че се е самосезирала във връзка с разходването на средствата за церемонията по откриване на „Европейска столица на културата – Пловдив 2019", предвид големия брой публикации в медиите.

Отговорът на фондацията на закъсня:

„Оказваме пълно съдействие на проверяващите органи и докато тече проверката ще се въздържим от коментари, за да не създадем затруднения в тяхната работа. Документите ни са публични и се надяваме с тази процедура да се спрат спекулациите относно работата ни по откриващото събитие”, гласи съобщението.

Прокуратурата се самосезира! Разследват как са харчени пари за откриващото събитие на Пловдив ЕСК 2019Икономическа полиция започва проверка

Слави Трифонов: Платих за същата сцена като в Пловдив 681 хил. лева, къде е разликата до 2 млн. лева?Колко в действителност платиха градските власти за издигането на кулата в сърцето на Пловдив

Отговориха на Слави: Кулата е специално конструирана за големия откриващ спектакъл!Становище на фондация „Пловдив 2019“ относно “подвеждащи публикации в социалните мрежи за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата“