Националната агенция по приходите продължава с офанзивата по следене за некоректни данъкоплатци у нас. 

От началото на годината в интернет страницата на НАП се публикуват "черни" списъци на подлещажите на запечатване търговски обекти. Последните обекти, в които служители на НАП-Пловдив са установили данъчни нарушения, са италианския ресторант "Остерия-Розмарино" на бул. "Пещерско шосе" 28, кафе-бар "Абсолют" на ул. "Елин Пелин" № 30 и офис на "Еконт" на ул. "Средец" № 60. 

И трите обекта подлежат на принудителната административна мярка „Запечатване на обект“. Мярката може да бъде наложена за срок до 30 дни независимо от предвидените в закона глоби или имуществени санкции. Първо на обектите ще бъде лепнато предупредително съобщение за затварянето, а после ще бъде извършено и самото запечатване за определения от данъчните срок. 

Мярката може да бъде обжалвана пред административния съд, глобата може да бъде заплатена, но това не влияе на изпълнението. Тя просто ще отпадне, ако съдът се произнесе в тази насока.

След промените в ЗДДС, от началото на тази година подлежащият на запечатване обект бива затварян независимо от евентуална промяна в субекта, който го стопанисва. Основните причини търговските обекти да попаднат в списъка е некоректно издаване на касови бележки, проблеми при данъчното отчитане или незаплащане на данъци. 

Запечатани наскоро в Пловдив бяха няколко обекта за бързо хранене, няколко ведомствени бензиностанции и други търговски обекти. 

Четете всичко за процедурата по запечатване ТУК!