С настъпването на студентския сезон, търсенето на имоти по наем в Пловдив бележи пикови стойности. Основно студенти от други градове търсят достъпни на цена квартири, в които да прекарат поне следващите няколко месеца от следването си.

Какви жилища търсят бъдещите наематели?

Може да се каже, че студентите са едни от най-непретенциозните клиенти. Характерното при тях е, че обичайно търсят по-евтини квартири, съответно малки на квадратура, разположени в централните части на града или в близост до някой от университетите в Пловдив. Младежите опитват да избегнат брокерски услуги и търсят директен контакт с наемодателите. Това не е особено трудно при днешния дигитален модел на презентиране на обяви, но пък оплаквания, че имотите често не са това, за което са обявени, са често срещано явление.

В общи линии профилът на търсения апартамент е едностаен или двустаен, обзаведен, по възможност с по-нови мебели и електроуреди. Студентите са склонни да изберат имот с цена до 350 лв, в същото време обаче се насочват към централни части на Пловдив. Подчертано предпочитание има към кварталите "Мараша", "Кършияка", "Хр. Смирненски" и "Централен". Често се отбелязва, че жилищен район Тракия и кв. "Изгрев" не са опция, тъй като са далеч от университетите и цената на такситата значително ще увеличи разхода. Двустайните апартаменти са чудесен вариант за съквартиранти, което е честа практика при студентите.

Дали обаче очакванията на търсещите имот под наем отговарят на реалността?

Проверка на TrafficNews.bg показва, че предлаганите жилища в гореочертания сегмент вероятно са по-малко от търсените.  В произволно избрани три сайта за имоти при зададени параметри: предпочитаните централни квартали, лимитирана цена до 350 лева, обзаведен едностаен или двустаен - обявите показват, че отговарящи на критериите са не повече от 180 имота, според някои брокерски сайтове далеч под 100. Всъщност броят им е далеч по-малко, тъй като много от обявите са фиктивни и се използват от брокерите като "кукички".

Подводните камъни при предлаганите жилища са, че те се намират на партерен, първи или последен етаж, което е съпроводено с куп проблеми за живущите. Мебелировката датира от социализма, а понякога основни електроуреди като перални и печки - липсват. Банята, която в повечето случаи е на фокус при подписване на договор за наем, изглежда като в следбомбено положение. 

Ако филтърът за местоположение бъде стеснен почти до идеалния център на Пловдив, предложенията за апартаменти съвсем намаляват. По-малко от 100 обекта се вместват в очакванията на наемателите за цена-качество на апартамента. От друга страна, ако бюджетът бъде увеличен възможностите нарастват експоненциално до буквално хиляди обекти.

Изводът - апартаменти се предлагат в изобилие, но не и в ценовия диапазон, известен като психологическа граница за наемане на апартамент в града под тепетата. По-скъпите и луксозни имоти също имат своята целева група - такива са чуждестранните студенти, търсещи жилище основно около Медицински университет.

Експерти съветват при избор на жилище да не се правят компромиси от хигиенна и комфортна гледна точка и да се търсят по-големи имоти, които макар и по-скъпи могат да бъдат разделени с повече от един съквартирант, което прави крайната цена на човек по-изгодна. Обурудването на апартаментите също е важно, макар че ако се планира преместване можете да се инвестира в собствено такова

Препоръки могат да бъдат отправени към избора на жилищен квартал, тъй като в по-периферните квартали има удобна инфраструктура, повече големи търговски обекти и други удобства, които в първоначален етап не се вземат предвид, но играят важна роля за живущите. В подкрепа на по-отдалечените жилищни квартали в Пловдив е и дефицитът на площи за паркиране в центъра.