Къде да отидем на ски – в България или в чужбина?

Къде да отидем на море – в България или в Гърция?

Все по-често българите изпадат пред дилемата дали да останат у нас, или да прекарат почивката си зад граница. Аргументите да почиват в България обаче стават все по-малко, когато се сблъскват с абсурдите на родната действителност. Поредният пример е от Банско, където читател на TrafficNews.bg разказа за преживяванията си в „зимната столица“ на България.

Той се е възползвал от опцията да купи сезонна вип карта, която според условията на Концесионера дава редица преимущества на притежателя й, едно от които е достъп до лифта без редене на опашка.

Вместо това обаче притежателите на вип карти са принудени да чакат между 1 и 4 часа, за да се качат на лифт и направят спускане.

„Взимат ни парите и не ни предоставят тази услуга. Обичам родината си, но с това отношение могат само да ни загубят като клиенти“, споделя огорченият турист от Банско.

Хората, които правят бизнес в курорта, усещат, че в последните години има сериозен отлив на платежоспособни туристи.

По техни данни, известна верига ресторанти само през януари е на загуба от 10 хиляди лева, вместо да отбележи ръст в приходите в най-зимния месец от годината. Загуби търпят още игралните зали и луксозните хотели.

Ресторантьорите отдават това на вълната от нискобюджетни туристи, която е заляла Банско.

Друг проблем според тях е, че „Пътна полиция“ спира избирателно за проверка само лъскави коли, което долълнително отблъсква платежоспособните туристи.

По този начин, когато трябва да вземат решение къде да почиват следващия път, българите често избират дестинации като Австрия и Италия, където за по-малко пари, могат да получат по-добро обслужване и условия за пракиткуване на зимни спортове.

Според местните предприемачи, освен Концесионера, вина за отлива на туристи имат и зелените организации, за които се твърди, че са спонсорирани от австирйски и швейцарски курорти, за да намаляват конкуренцията.

„Миналата седмица нямаше опашки на лифтовете, при положение, че в курорта имаше почти същия брой туристи като тази седмица. Този уикенд към курорта има голям медиен интерес заради Световната купа и подозираме, че скоростта на лифта е намалена умишлено, за да се образуват големи опашки за лифтовете“, жалват се още туристите.

Запознати с практиката твърдят още, че хора, които са близки до Концесионера и не закупават сезонни вип карти, използват съоръженията безплатно и с предимство единствено с гривните за достъп до мероприятието.

Още днес някои от гостите в Банско били предупредени, че в понеделник  се очакват високопоставени държавни лица и по тази причина Концесионерът ще обясни, че поради лошо време или технически причини, лифтът няма да работи.  

Потърсихме за коментар представители на Концесионера, но никой не отговори на посочените телефони.