Крясъци, разливане на алкохол, мощна музика и ефектни зари… Описанието прилича много на последните репортажи от Слънчев бряг, които заляха националните телевизии,а държавата заяви, че ще се бори с алкохолния туризъм. Това описание обаче допълва и една зона, която се намира едва на няколко километра от Пловдив. Става въпрос за вилната зона на село Белащица, където се извисява комплекс „Алхимика”.

В поредица от материали ви разказахме за войната, която водят живеещите в района със собственика на комплекса д-р Невен Енчев. Сигнали за незаконно строителство и проблеми с боклуците ежедневно заливаха общинската администрация и полицията, като двете страни се обвиняваха взаимно. Всъщност първоизточникът на проблема в района са именно шумните партита, които започват със затоплянето на времето.

Последният фрапантен случай е от снощи. Наши читатели ни изпратиха видеа, на които се вижда за каква дандания става въпрос около комплекс „Алхимика”. Нервите на хората, които живеят там, не издържали и отишли да потърсят сметка за непоносимия шум около полунощ. Там обаче ги очаквала охрана, която не ги допуснала в комплекса.

Жена от персонала отишла до вратата, да им „обясни”, че от комплекса са си в правото и да си търсят правата другаде.  Хората се обадили на полицията над 10 пъти. Оттам обаче ги отсвирили - в Първо РУ имало само една патрулка и тя била на сигнал… всичките пъти.

Така живеещите покрай д-р Енчев е трябвало просто да се приберат и да си легнат с надеждата, че шумът, зарята и крясъците ще спрат час по-скоро, а те „евентуално” ще са бодри и отпочинали в първия работен ден от седмицата.  

"На телефон 112 до полунощ са подадени 60 сигнала. Като позвъних ми казаха, че съм шейсетият, който е обажда за този проблем", разказа жител на населеното място.

Той добави и че в публичната група на белащенци във фейсук кметицата на селото Цветанка Читакова отговаря на всеки поставен въпрос с изключение на тези, свързани с шума от резиденцията. 

 

Къде е абсурдът всъщност?

На практика д-р Енчев най-вероятно е пазен отвсякъде… буквално. От полицията и общината не само закрилят здравите купони на здравния мениджър, а и те са институциите, които са ги разрешили.

Живеещите в района неведнъж са се чудили защо от двете институции, които трябва да бдят за спокойствието на хората - бездействат. Кметът Пламен Спасов нееднократно е заявявал, че никога не е закрилял д-р Енчев и той е равнопоставен с другите граждани. Спасов обаче често е лъсвал на снимките в „Алхимика”, редом на д-р Енчев.

Нелепото в случая е, че живеещите в Белащица, научили от прокуратурата, че хотелът има разрешително за удължено работно време… до 04.00 часа сутринта. Разрешителното за работа на заведението не би могло да бъде издадено без положителното становище на кмета, както и на началника на Първо РУ Петър Тодоров. Всички те са преценили, че няма проблем шумните партита да продължават до сутринта. Практиката за издаване на разрешително за удължено време е екипи на общината и полиция да преценят дали конкретен обект не нарушава спокойствието на гражданите, които живеят в близост. По тази причина например, всички заведения, които са под жилищни блокове или в близост до тях, могат да работят до 23.00 часа през лятото.

В случая обаче началникът на първо районно и кметът са преценили, че шумните купони в „Алхимика” не пречат по никакъв начин на хората в района. Вече има редица семейства, живеещи до комплекса, които са готови да предоставят жилището си на двамата, за да видят как се спи през лятото в района.

„Нека г-н Спасов и г-н Тодоров да заповядат у нас! Ще ги нагостя, ще им дам моята стая, която е точно до комплекса на д-р Енчев и ще ги оставя да се наспят! Сигурен съм обаче, че още на първата сутрин те ще си тръгнат”, прогнозира един от живеещите в район.

За да не бъдем голословни ето какво могат да изживеят двамата, ако приемат поканата на хората в района да им гостуват: