Ракетата Starship на SpaceX, предназначена в да изпраща астронавти до Луната и отвъд нея, завърши почти целия си тестов полет при третия си опит. Тя успя да достигне по-далеч от преди - до ниска орбита, преди да бъде унищожена по време на завръщане на Земята, каза компанията, цитирана от Ройтерс.

По време на предаване на живо на полета, коментатори на SpaceX казаха, че контролът на мисията е загубил комуникация с космическия кораб по време на повторното му влизане в атмосферата. Превозното средство наближаваше планирано падане в Индийския океан около час след изстрелването.

Няколко минути по-късно SpaceX потвърди, че космическият кораб е бил изгубен, като вероятно е изгорял или се е разпаднал по време на повторно влизане в атмосферата или се е разбил в морето.

Все пак завършването на по-голямата част от планираната траектория на тестовия полет на Starship от повече от час бележи важен крайъгълен камък в развитието на космически кораб, който е от решаващо значение за бизнеса на Илон Мъск за изстрелване на сателити и програмата на НАСА за Луната.

Шефът на НАСА Бил Нелсън поздрави SpaceX за това, което той нарече "успешен тестов полет" в изявление, публикувано в платформата X.

Двустепенният космически кораб, състоящ се от круизния кораб Starship, монтиран на върха на ракетния ускорител Super Heavy, излетя от стартовата площадка на Starbase на компанията, собственост на Илон Мъск, близо до Бока Чика на южното крайбрежие на Тексаския залив.

По време на своя полет Starship достигна пикови височини от 234 км, каза компанията.

Инженерите на SpaceX се надяваха да подобрят двете предишни излитания на Starship, които завършиха с експлозии минути след изстрелването. Компанията обаче призна предварително високата вероятност този полет да завърши по подобен начин с унищожаването на космическия кораб, преди планирания финал на мисията.

Инженерната култура на SpaceX се отличава с по-голяма толерантност към риска в сравнение с много от по-конвенционалните играчи в космическата индустрия. Тази култура е изградена върху стратегия за тестови полети, която изправя космическите кораби пред предела на техните възможности, за да идентифицира точката на повреда, след което прецизно подобрява системите чрез систематични и често повтарящи се тестове.

Въпреки резултата от теста днес, всички индикации сочат, че Starship остава на значително разстояние от това да стане напълно оперативен.

Мъск, милиардерът, основател и главен изпълнителен директор на SpaceX, каза, че ракетата трябва да извърши стотици мисии без екипаж, преди да превози първите си хора. Няколко други амбициозни важни етапа, наблюдавани от НАСА, трябва да бъдат изпълнени, преди корабът да може да извърши кацане на Луната с американски астронавти.

Все пак Мъск разчита на Starship да изпълни целта си да произведе голям, многофункционален космически кораб от следващо поколение, способен да изпраща хора и товари до Луната по-късно това десетилетие и в крайна сметка да лети до Марс.

Мъск също вижда, че Starship в крайна сметка ще замени ракетата Falcon 9 на SpaceX като основен актив в бизнеса на компанията за комерсиално изстрелване. Тя вече издига повечето от световните спътници и други полезни товари в ниска околоземна орбита.