Идеята на мобилния телефон е да сме винаги на линия и да могат да ни се обадят по всяко време. Въпреки това има ситуации, когато просто не искаме да получаваме обаждания. Може да става дума са всякакви обаждания или само от определени хора. Cashify и Digital ни предлагат няколко съвета как да се предпазим от нежелани обаждания по всяко време.

Самолетен режим

Това е най-лесният начин. Активирането на самолетния режим ще спре всички обаждания, както и интернет връзките. Тези, които се обаждат, ще получават съобщение, че номерът е недостъпен към дадения момент и да опитат по-късно. Самолетният режим обикновено е достъпен от менюто за включване и изключване на телефона или от настройките.

Сменете мрежата

От настройките на телефона може да смените мрежата с някоя друга. Не всички оператори и телефони ще позволят тази опция, но ако го направите, входящите повиквания ще получават съобщения за недостъпен номер. Така обаче няма да може да правите и изходящи обаждания.

Пренасочете обажданията

В зависимост от оператора и наличните функции, има възможност да пренасочите входящите повиквания към друг номер. Той може и да е напълно невалиден номер или да е към гласова поща и друга услуга. Някои оператори обаче ще предупреждават входящото обаждане, че бива пренасочвано към друг номер.

Махнете SIM картата

Също е класически и гарантиран начин да спрете всякакви входящи обаждания. Входящите повиквания отново ще получават съобщение за недостъпен номер.

С допълнително приложение

Може да използвате приложения като Phone Signal Jammer или PilferShush Jammer. Те блокират сигнала и правят телефона недостъпен. Идеята е, че ще изглежда, че има проблем, а не че потребителят нарочно се е скрил.

Махнете батерията

Ако имате телефон със сменяема батерия, може да я махнете докато телефонът е изключен. Това ще направи номера недостъпен със съобщение за грешка в мрежата докато не се включи отново.

Блокирайте номера

Android има вградена функция за блокиране на номера. Понякога това дори връща съобщение за грешка, вместо да казва, че номерът е блокиран. Други обаче са честни и уведомяват другата страна, че е блокирана. Може да използвате и приложение като Truecaller, което прекъсва опитите за повикване моментално.