На територията на Апенините скоро ще започне да функционира специално приложение, официално одобрено от италианското правителство в резултат на конкуренцията, което ще помогне на властите да противодействат на разпространението на пандемията, съобщава Il Foglio.

Работното заглавие на приложението е преведено буквално „Immune“ (Immuni). То е създаденo от Bending Spoons съвместно с Медицински център Santagostino.

„Immune“ ще проследи хората, с които собственикът на смартфона е влязъл в контакт. Освен това потребителят трябва да даде предварително съгласие за обработването на лични данни.

Отбелязва се, че изтеглянето на приложението няма да е задължително, а ще бъде доброволно. Aко обаче гражданин се подложи на тест за коронавирус, медицинският специалист ще разполага с друго приложение, като трябва да предостави на пациента специално генериран код. С него пациентът ще може да качи събраните данни на сървъра на "Imunne", включително анонимен списък с хора, с които се е срещал. За да е безопасна операцията, трябва да се правят изтегляния в облака. След това облачният сървър ще трябва да изчисли риска от коронавирусна инфекция за всеки идентификатор въз основа на критерии като физическа близост и продължителност на контакта. Впоследствие сървърът ще генерира списък на най-рисковите потребители, на които известието ще бъде изпратено на смартфона.

Втората функция на приложението Immuni е клиничен дневник, в който всеки потребител ще бъде попитан за информация: възраст, пол, наличие на предишни заболявания и прием на лекарства. Тези данни ще трябва да се актуализират редовно.

Очаква се през следващите няколко седмици, преди разпространението му сред обществеността, новото приложение да бъде тествано във фабриката на Ferrari. Според експерти „Да имаш имунитет“ може да има полза само ако бъде изтеглено от 60 процента от населението на Апенина (36 милиона души).