Джеф Безос е най-новият милиардер с лично състояние оценявано на 100 млрд. долара, пише profit.bg.

Богатството на основателя на Amazon.com вчера нарасна с 2.4 млрд. долара до 100.3 млрд. долара, след като цената на акциите на компанията за онлайн търговия нарасна с над 2% на фона на оптимизма около продажбите в Черния петък. Онлайн покупките за деня бележат ръст от 18.4% в сравнение с миналата година, според данни на Adobe Analytics, а инвеститорите залагат, че компанията ще вземе огромен дял от онлайн разходите около празниците.

Сумата от 100 млрд. долара превръща Безос в първия милиардер с 12-цифрено лично състояние от 1999 г., когато съоснователят на Microsoft Бил Гейтс достигна същото ниво. Състоянието на Безос бе нараснало с 32.6 млрд. долара от началото на годината до четвъртък, отбелязвайки най-големия ръст в индекса на милиардерите на Bloomberg.

Книжата на Amazon пък са се оскъпили с 5% само през тази седмица. Докато състоянието на Безос флиртува с нови висини, въпросите около това какво възнамерява да прави с него вероятно ще се увеличат. За разлика от Гейтс, който бе най-богатият човек в света преди Безос да го изпревари през октомври, или щатския инвеститор Уорън Бъфет, който е третият най-богат човек в света със 78.9 млрд. долара, Безос досега е дарил относително малка част от богатството си за благотворителност.

От 2002 г. насам Безос е дарил акции на Amazon на стойност около 500 млн. долара по настоящи цени, според анализ на Bloomberg. Гейтс, чието състояние се оценява на 86.8 млрд. долара, според индекса на Bloomberg, щеше да разполага с над 150 млрд. долара, ако не бе дарил близо 700 млн. акции на Microsoft и 2.9 млрд. кеш и други активи за благотворителност.