Възможно ли е да се изминат 472 км (малко повече от разстоянието между София и Варна) и това да струва 20 стотинки? Студенти от Техническия университет в Русе доказаха, че това е достижима цел, обвързана обаче с много работа и безсънни нощи. Младите български инженери се възползваха от участието си в Shell Eco-marathon в Лондон, за да покажат своя електромобил, с който спечелиха девето място от 36 участващи в клас "Прототипи" на състезанието.

И докато във всички автомобилни състезания целта на пилотите е да са най-бързи, в тази надпревара е точно обратното. Задачата е да бъдат изминати възможно най-много километри с единица енергия. Именно върху развитието на енергийната ефективност в автомобилите работят инженерите в "Шел", като с това състезание компанията се опитва да стимулира мисленето на младите хора за бъдещето на планетата.

Но русенските студенти има още много да работят, докато стигнат рекорда за изминато разстояние с 1 л гориво, пише Дневник. Той е 3771 км, като това представлява разстоянието от Лондон до Хелзинки и обратно.