Руска компания планира изграждането на орбитална атомна електроцентрала. Задачата на "Роскосмос" ще е да зарежда по безжичен начин спътници с помощта на лазерни технологии. 

Конструкторското бюро "Арсенал" е получило от държавната корпорация "Роскосмос" поръчката. До края на месец ноември 2018 година разработчикът трябва да представи основните характеристики на спътника-електростанция, различните варианти за позиционирането му в орбита, схеми за извеждане в космоса както и осигуряването на безопасността при извънредни ситуации. 

Разработките в тази област се водят още от съветско време, припомня изданието.  За петнадесетина години бяха построени около 30 спътника с ядрени електроустановки. 

Но като цяло експертите бяха преценили, че пускането в орбита на "атомна електростанция" е неудачно. Така например съветският спътник "Космос-954" с ядрена електроустановка падна на територията на Канада през 1978 година, предизвиквайки радиоактивно заразяване на площ от 100 хиляди квадратни километра, пише в. "Известия", цитиран от БТА. 

За щастие тогава бяха избегнати човешки жертви.

Други се опасяват от възможна експлозия на ракетата, извеждаща спътника. Подобен инцидент също би бил доста опасен. Третият риск е най-малък и е свързан с възможен сблъсък с космически боклук в космоса. Учените гарантират, че дори и да има сблъсък и експлозия, то реакторът няма да може да произведе ядрен взрив.

Най-мощната ядрена експлозия в космоса е дело на САЩ, които през 1962 година взривяват водородна бомба с мощност от 1.4 мегатона на 400 километра височина. Днес на почти същата височина се намира Международната космическа станция.