Учените и футуристи твърдят, че заради проблемите с пренаселеността и ограничените ресурси, трябва да преосмислим това, което ядем всеки ден. Изследванията в хранително-вкусовата промишленост и бързият напредък на технологиите дават нови перспективи за това какво ще поставим на нашите чинии в бъдеще.

От Bright Side събират някои идеи за храната, която ще ядем в бъдеще. Някои от тях ще ви изненадат, а други ще ви шокират.

1. Насекоми

Според този задълбочен доклад на Организацията на ООН за прехрана и земеделие насекомите вече се консумират от най-малко 2 милиарда души. Въпреки че някои хора могат да бъдат отвратени от мисълта за тях, имайте предвид, че те имат високо съдържание на мазнини, протеини, витамини, фибри и минерално съдържание.

Освен това консумираните насекоми са по-екосъобразни, а някои от тях на вкус изненадващо наподобяват ябълка, бекон, фъстъчено масло или риба.

2. Водорасли: отглеждане на собствена храна докато дишате

Повечето водорасли (например морски водорасли) съдържат голямо количество омега-3 мастна киселина, основно хранително вещество с много ползи за здравето. Изобретателите и дизайнерите Майкъл Бъртън и Мичико Нита отиват толкова далеч, че предлагат хората да отглеждат собствени водорасли докато дишат, като носят специална маска. На представление в музея V & A в Лондон те демонстрират как оперен певец може да подсили растежа на водораслите в маската.

3. Месо, произведено в лаборатория

Производството на месо в лаборатория е начин за борба с проблемите на околната среда: емисиите на парникови газове, свръхуловът и опасенията за нехуманното отношение към животните. Фирма, наречена Memphis Meats, вече произвежда кюфтета, произведени в лаборатории, използващи стволови клетки от животни (получени чрез безболезнена биопсия). Цената за производство на 450 г месо достигна 2 400 долара.

4. 3D-принтирана жива храна

Триизмерните принтери могат да създават предмети от пластмаса и метал и да могат да печатат, готвят и сервират храни. Холандската дизайнерка Кло Рутцерфелд предлага блендиране на храна, градинарство и 3D печат. Първо се отпечатва външна обвивка на тесто, съдържаща ядивна почва и различни семена. След няколко дни семената започват да растат и се изсипват от малките дупки в кутията. Този дизайн обаче понастоящем е в етап на концепция.

5. Самокомпостиращи се хранителни опаковки

Отнема няколко години, докато пакетите от храна започнат да се разпадат естествено. Шведската фирма Tomorrow Machine има решение за това. Те предлагат опаковки, произведени от карамелизирана захар и восък, опаковки от гладки водорасли и вода и опаковки от ориз, направени от биоразградим пчелен восък. Тези опаковки имат същата продължителност на живот като храната, която съдържат.

6. Ядливи бутилки

Базираният в Лондон стартъп за производство на морски водорасли има план да замени пластмасовите бутилки с годни за консумация бутилки за вода, направени с морски водорасли. Такива ще може да се  използват и за други течности като спиртни напитки и козметика. Водораслите като опаковъчен материал всъщност са по-евтини от пластмасата.

7. Храна, която се контролира от звука

Проучване, проведено от Оксфордския университет, показва, че храната може да бъде повече или по-малко горчива в зависимост от музиката, която звучи докато се храните. Предлагат се по-широки приложения, като например използването на музика за премахване на нездравословни съставки без хората да забелязват.

8. Фалшиви риби и морски дарове

Не само месо може да се отглежда в лаборатория -  и рибата може да се произвежда и там. През 2002 г. група учени от колежа "Туро" успяха да създадат малки рибни филета чрез потапяне на мускула от златни рибки в серум от говежди зародиш. New Wave Foods вече създаде фалшива скарида, направена от заместител на водорасли, и работи върху създаването на омари и раци.

9. Здравословна храна

Често не знаем точно какво ядем. Скенерът за храни TellSpec решава този проблем, като показва на клиентите съдържанието на храната в чинията им. Просто насочвате устройството към хранителен артикул и то ви предупреждава за химикали и алергени и ви помага да следите приема на витамини. Скенерът може да бъде предварително поръчан и, ако се окаже, че е успешен, се надяваме, че ще бъде достъпен за повече хора в бъдеще.

10. ДНК-базирана диета

Ако подреждането на ДНК стане по-евтино и е възможно да се направи вкъщи, можем да използваме приложение и да знаем коя храна да ядем, за да бъдем по-продуктивни, да спим по-добре, да се чувстваме по-здрави, както и да знаем коя храна да избягваме на всяка цена. Тъй като всички са генетично различни, няма една единствена диета, подходяща за всички нас. Вече има фирми, специализирани в създаването на подобна диета.

Източник: Profit.bg.