Учените са открили първия по рода си материал, който показва много търсено свойство при стайна температура.

Той е свръхпроводящ, което означава, че през него протича електрически ток с перфектна ефективност - без загуба на енергия като топлина.

В момента голяма част от енергията, която генерираме, се губи поради електрическо съпротивление, което се губи като топлина.

Така "свръхпроводящите" материали със стайна температура могат да се превърнат в истинска енергийна революция, а това да означава един качествено нов начин за изграждане на електрическата мрежа.

До този момент постигането на свръхпроводимост изискваше охлаждане на материали до много ниски температури. Когато това свойство е открито през 1911 г., то е било факт само при температура, известна като абсолютна нула (-273,15 ° С).

Оттогава физиците са откривали материали, които свръхпровождат при по-високи, но все пак - много студени температури.

Екипът, който стои зад това последно откритие, казва, че това е голям напредък в търсенето, което вече е продължило век.

„Поради ограниченията на ниските температури, материалите с такива необикновени свойства не са преобразили напълно света по начина, по който мнозина си го представят“, каза д-р Ранга Диас от университета в Рочестър, щата Ню Йорк.

„Нашето откритие обаче ще премахне тези бариери и ще отвори вратата за много потенциални приложения.“

Д-р Диас добави, че свръхпроводниците със стайна температура "определено могат да променят света, какъвто го познаваме".

В САЩ електрическите мрежи губят над 5% от енергията си в процеса на предаване. Така че справянето с тази загуба може потенциално да спести милиарди долари и да окаже влияние върху климата.

Учените наблюдават свръхпроводящото поведение в съединение с въглероден сярен хидрид при температура от 15 ° С.

Свойството обаче се появява само при изключително високо налягане от 267 милиарда паскала - около милион пъти по-високо от типичното налягане в гумите. Това очевидно ограничава практическата му полезност.

Така че д-р Диас казва, че следващата цел ще бъде да се намерят начини за създаване на свръхпроводници със стайна температура при по-ниско налягане, така че те да бъдат икономични за производство в по-голям обем.

Тези материали могат да имат много други приложения. Те включват нов начин за задвижване на левитирани влакове - като влаковете Maglev, които "се носят" над коловоза в Япония и Шанхай, Китай. Магнитната левитация е характеристика на някои свръхпроводящи материали.

Друго приложение би било по-бързата и по-ефективна електроника.

„С този вид технология можете да превърнете обществото в свръхпроводящо общество, където никога повече няма да имате нужда от неща като батерии“, казва съавторът Ашкан Саламат от университета в Невада, Лас Вегас.

Резултатите са публикувани в престижното списание Nature.