Изследователите са открили ново антивирусно лекарство  "Молнупиравир", (MK-4482 / EIDD-2801 или Molnupiravir), което напълно потиска предаването на COVID-19 в рамките на 24 часа.

Според изследването, публикувано в списанието Nature Microbiology, изследователският екип от Държавния университет на Джорджия (GSU) първоначално е открил, че лекарството е мощно срещу грипните вируси.

„Това е първата демонстрация на перорално лекарство, което бързо блокира предаването на SARS-CoV-2. MK-4482 / EIDD-2801 може да промени играта“, каза авторът на изследването Ричард Племпер от GSU.

Тъй като лекарството може да се приема през устата, лечението може да започне рано за потенциално трикратна полза: Инхибира прогреса на развитие на заболяването, предпазвайки пациентите от тежко заболяване, съкращава инфекциозната фаза, за да облекчи емоционалните и социално-икономическите последици от продължителната изолация на пациента и ликвидира възможността за заразяване и създаване на огнища. 

„По-рано отбелязахме, че MK-4482 / EIDD-2801 има широкоспектърна активност срещу респираторни РНК вируси и че лечението на заразени животни намалява количеството отделени вирусни частици, драстично блокира предаването на заболяванията“, каза Племпър.

„Тези свойства направиха MK-4482 / EIDD / 2801 мощен кандидат за фармакологичен контрол на Covid-19“, добави Племпер.

В проучването изследователският екип използва MK-4482 / EIDD-2801 срещу SARS-CoV-2 и използва пор, за да тества ефекта на лекарството върху спирането на разпространението на вируса.

Екипът вярва, че поровете са подходящ модел на предаване, тъй като те лесно разпространяват SARS-CoV-2, но най-вече не развиват тежко заболяване, което много прилича на разпространението на SARS-CoV-2 при по-младите.

Изследователите заразили поровете с SARS-CoV-2 и започнали лечение с MK-4482 / EIDD-2801, когато животните започнали да отделят вирус от носа.

„Когато сме настанявали съвместно заразените и след това лекували животни-източници с необработени контактни порове в същата клетка, никой от контактите не се е заразил“, каза съавторът на изследването Йозеф Волф.

Ако тези данни, базирани на тестовете с порове, това означава революция. С други думи пациентите с Covid-19, лекувани с лекарството, могат да станат неинфекциозни в рамките на 24 часа след началото на лечението.

„MK-4482 / EIDD-2801 е в напреднала фаза II / III клинични изпитвания срещу SARS-CoV-2 инфекция“, пишат авторите.