Мантия невидимка - един добре познат аксесоар за феновете на поредицата за момчето магьосник Хари Потър. Благодарение на специалната одежда, наметналият я на гръб става напълно невидим за околните. Звучи ви като магия, възможна да съществува само в приказките?

Милиони хора по света останаха безмълвни, след като видео, показващо китаец изчезващ с мантия невидимка, буквално се разпространи като вирус в онлайн пространството. За по-малко от седмица видеото събра над 20 милиона гледания.

Таблоидът "Мирър" разпространи версия, в която цитира Чен Шику, заместник-началник на отдел "Наказателно разследване" в Министерството на обществената сигурност, с изказване относно приложението на такъв тип свръхестествен продукт. 

"Това е квантова технология, изработена от прозрачен материал, която може да отразява светлинната вълна около човека, който я носи, за да може човек да изчезне. Войниците, носещи тази наметало, могат да избегнат шпионин на нощно виждане, но какво ще се случил, ако престъпниците се доберат до наметалото?", се казва в цитата.

Но Джу Зенсън, продуцент на компанията Quantum Video, отрече догадките за истинност и твърдо заяви, че няма такова нещо като наметало, с което може да изчезнеш от полезрението на околните.

MailOnline съобщи, че видеото е редактирано и заснето със син или зелен материал, който лесно търпи обработка. Със софтуер като Adobe After Effects, Nuke или Blackmagic Fusion могат да бъдат редактирани фонове, да се направят преливки и да се смесват обекти. Такъв тип едноцветни плащове се използват и в телевизионни студиа, а при излъчване се поставя желан от оператора фон. Ефектът е използван и в много екшън филми.

Не за първи път се появяват слухове за разработване на технология за невидимост, като до момента сериозните научни изследвания твърдят, че може да бъде постигнат само ефект с пречупване на образа през различни лупи. Е, май ще се наложи да почакаме още малко за истинска мантия невидимка, но това не пречи да се възхитим на реалистичните кадри. 

За разочарованите фенове можем да припомним, че дори в света на магьосниците съществува само една-единствена перфектна мантия невидимка, всички останали са бледи копия, които бързо спират да действат и често са неблагонадеждно прикритие.