Светът е на прага от въвеждането на 5G технологията. Toва е следващата стъпка след 4G скоростта, която използваме на устройствата си. Но не става дума за една стъпка нагоре, а за скорост, която ще достига бързината на импулса, който мозъкът изпраща до ръката ни, за да я вдигнем в поздрав. Това ще промени целия свят – ще се правят дистанционни операции, при които роботизирани ръце ще следват движенията на хирурзите, които може да са в другия край на света, без никакво забавяне. Но има ли рискове за здравето на хората? Представете си 3D телевизия с насложена виртуална реалност, роботи в индустрията или напълно автономен автомобил. Това не са картини от филм за далечното бъдеще, а постижима реалност благодарение на технологията от пето поколение. Чрез нея мобилните телефони ще се отварят с три десети от секундата по-бързо, отколкото в момента. Очаква се още по-бърза скорост при преноса на данни, разказва БТВ.

„Примерно: Една операция в реално време със специалисти, които се намират в Америка, да кажем, а операцията се извършва в България, те могат да я извършат директно със съответните манипулатори, със съответната роботизирана техника”, обясни проф. Илиев. Такава успешна операция вече беше извършена в Китай през март.

Операторът, д-р Линг, е управлявал роботизираната техника от 3000 километра разстояние. Точно заради такива случаи, според декана на Факултета по телекомуникации в Техническия университет, 5G ще позволи голям скок в качеството на живот. „Това е един естествен технологичен процес или процес на икономическо развитие на човечеството, което е необходимо. Освен, че се облекчава живота на хората, има възможност при извънредни ситуации да се вземат съответните решения”, заяви проф. Илиев. Както повечето нови неща, така и 5G технологията поражда съмнения.

 Професор Марко Марков, който живее в САЩ повече от 30 години, е един от общо 200 на брой учени, които са подписали апел против въвеждането на 5G до Световната здравна организация. "За съжаление, човечеството живее в един непрекъснат експеримент, който се провежда без правила, без контрол, без оценка на негативното въздействие. Никой не държи сметка за това колко опасна може да бъде новата технология в една или друга посока”, казва проф.  Марков.

Той е физик с 25 книги за електромагните полета зад гърба си. Твърди още, че опасността идва от постоянното излагане на организма на определен вид полета. В такъв случай можем ли да говорим за опасно облъчване?

 „По-скоро тази спекулация е в основата на човека. Човек се страхува по принцип, за да може да оцелява. Тук действа, според мен, един психологичен фактор, когато се чуе за едно облъчване и всеки си мисли "Това няма ли да доведе до някакви проблеми?", коментира проф. Илиев. В световен мащаб вече е ясно, че предавателите, които ще излъчват новия вид микровълни, ще трябва да бъдат разположени на още по-малки разстояния. Този факт е основната причина за тревога сред противниците на новата технология, според които малките разстояния между 5G предавателите ще увеличат в пъти eлектромагнитните лъчения. Темата става поле за конспиративни теории и лавинообразни фалшиви новини. Дейвид Айк – английски писател и говорител, познат като професионален теоретик на конспирацията, твърди, че същите честоти, на които ще работи 5G, са били използвани за разпръскване на тълпите по време на протести. Доколко обаче можем да твърдим, че нищо от това не е вярно? При изследвания, проведени в България със съвместното съдействие на тогавашния Съветски съюз, проф. Марков и екипът му откриват, че отделните параметри на кръвта претърпяват изменение в резултат на това въздействие. „Има базисни изследвания от преди 30 години или повече, които показват, че има такава опасност. За съжаление, моята прогноза е негативна... предвид именно това, че не е доказано, че развитието на тази технология няма да доведе до съществени изменения във функционирането на организмите, изложени на такова въздействие.

Според доцент Стойно Стойнов от Института по молекулярна биология към БАН обаче реална опасност за здравето няма да има.

„Това лъчение излъчва доста повече енергия, но за сметка на това то не навлиза много в човешкото тяло. То навлиза най-много 1 мм в човешкото тяло. Тоест, това, което може да засегне е кожата и роговица. Това лъчение не е опасно, то не може да накъса ДНК и в този смисъл то не би трябвало да води до рак”, каза доц. Стойнов. Единственият познат ефект, който се проявява при висока доза на облъчване от мобилните устройства, е затоплянето на кожата. Но с мощността, която ще се използва при 5G технологиите, това няма да се случва. „Има различни мнения, но със знанията, които имаме в момента за възникването на рака или как електромагнитните вълни повлияват на ДНК, това, което мога да ви кажа е, че това не може да стане от 5G технологиите”, допълни доц. Стойнов. В световен мащаб стремежът на производителите на 5G оборудването е с времето да намалява консумацията на енергия от базовите станции и да направи възможно по широкото приложение на т.нар зелени технологии.