В Китай дълго време производството се развиваше така, че да осигурява на страната лидерска позиция и да се изпреварят другите държави по обем на произвежданата продукция. Като резултат страната започна да се задъхва от смога, който фабриките създаваха.

Нужни бяха спешни мерки. Поради това политиците решиха да направят нещо ключово – бързо да се ориентират към алтернативни източници на енергия, пише Profit.bg. Преди дни властите в Китай обявиха, че най-голямата в света плаваща слънчева електроцентрала е пусната в експлоатация. Тя дори вече е свързана с местната ел. мрежа.

Централата е разположена близо до град Хуайнан в провинция Анхой. Разполага с мощност 40 мегавата и е разработена от инженери от компания Sungrow Power Supply Co. Ироничното в цялата история е, че електроцентралата е разположена на място, което представлява потопена кариера за въглища. Едно време тя е осигурявала на страната изкопаемо гориво, което замърсява атмосферата.

Миналата година Китай пусна на вода 20-мегаватова слънчева електроцентрала. Страната планира активно да развива този тип конструкции през следващите години. Плаващите слънчеви електроцентрали стават все по-популярни, благодарение на своя уникален дизайн и отсъствието на необходимостта от инсталиране върху земя.

Ниската температура на повърхността на моретата и океаните позволяват ефективно да се охлаждат фотоелектрическите панели и се понижава риска от аварии. До 2020 г. Китай планира да увеличи количеството на енергията, добивана от слънчеви електроцентали до 20% от общия обем на потреблението.