Технологиите продължават да се доближават до човешкото тяло, от мобилните телефони в джобовете ни до смартчасовниците на ръцете. Сега при някои хора технологиите буквално са и под кожата. В Швеция, технологично развита държава в света, хиляди са си поставили микрочипове на ръцете. Чиповете имат за цел да улеснят ежедневието на потребителите и да направят живота по-удобен - по-лесен достъп до дома, до работата и мястото за спорт, тъй като заменят цифров четец с ръката. Микрочиповете също могат да бъдат използвани за съхранение на контакти, лична информация, профили в социални мрежи, електронни билети за събития и билети за железопътния транспорт в Швеция.

Поддръжниците на малките чипове твърдят, че те са безопасни и като цяло са защитени от хакерски атаки. Чиповете, които са с размер колкото оризово зрънце, обикновено се поставят под кожата на един от палците. Процедурата струва около 180 долара, информира американското обществено радио NPR, цитирано от news.bg. Толкова много шведи искат да се сдобият с микрочипа, че основният производител в страната заявява, че не може да смогне на молбите. Повече от 4000 шведи са поискали технологията.

Biohax International доминира на пазара в скандинавската държава. Компанията е създадена преди пет години от Йован Остерлунд, бивш професионалист по поставяне на пиърсинг. След като в продължение на две години работи изцяло върху проекта, в момента разработва материали, за да може да наеме шведски лекари и медицински сестри.

Най-голямата железопътна компания в Швеция позволява на клиентите да използват чипове вместо билети. Скоро ще бъдат използвани и при плащане в магазини и ресторанти.