Електронните кожи вече реагират на докосване, но все още не са в състояние да усещат неща като удар и изгаряния, които причиняват болка. Това е проблем за протетиката, която се опитва да създаде усещания, подобни на човешките у роботите. Ситуацията обаче може скоро да се промени, защото учени от австралийския университет разработиха изкуствена кожа, която реагира на болка по подобие на човешката. Тя осигурява почти незабавна реакция, ако натискът и температурата достигнат нива, които биха накарали някой да извика от болка. 

Прототипът е изработен от разтегателна и изключително тънка електроника от биосъвместим силиций с покритие, което реагира на натиск и температура. Сензорите могат да отчетат разликата между леко сръчкване, убождане с остър предмет и тежък удар, а дизайнът наподобява невроните и рецепторите, които обуславят усещанията у хората.

Проектът е далеч от практически продукт, но потенциалните ползи са повече от очевидни. Изкуствена ръка протеза, която възпроизвежда по-добре усещанията от истински крайник, може да даде на човек по-ясна представа за заобикалящата го среда и потенциални опасности, предава Hicomm. На свой ред роботите не биха изглеждали толкова заплашително, ако проявяват характерната за хората чупливост.

Въпреки че болката е полезен естествен защитен механизъм, със сигурност повечето хора, а също и роботи едва ли искат да я изпитват и способността да различават напрежението върху кожата е добре дошла.