В бъдеще е много възможно храната, която си поръчваме по интернет или по телефона, да пристига до нас... по въздух.

Сферата на обслужването изглежда има най-голям потенциал за използване на безпилотни летящи апарати, или т.нар. дронове. В частност, подобни устройства са способни да изпълняват перфектно ролята на куриери, които доставят различни стоки, вкл. храна.

Израелската логистична компания Flytrex си партнира с една от големите куриерски фирми в Исландия в проект за доставка на храна с помощта на дронове за жителите на Рейкявик, столицата на островната държава. Градът е разположен на полуостров, като двете му части са разделени от залив. Поради тази особеност на релефа, доставката на поръчани от клиентите храни отнема в момента около половин час.

В същото време дроновете могат да изпълнят подобни поръчки само за четири минути. Освен това използването на безпилотни апарати съкращава разходите за доставка с цели 60%, става ясно от публикуван видеоклип за проекта на Flytrex, пише technews.bg.

Един хексакоптер DJI Matrice 600 може да пренася до 6 килограма храна на разстояние до 10 километра. Първоначално, дроновете ще изпълняват по 20 поръчки дневно, а към края на годината услугата ще стане достъпна на цялата територия на Рейкявик.

Проекти за доставка на различни стоки с помощта на дронове реализират много компании по света. Най-мащабният от тях се развива от лидера в онлайн търговията Amazon.com. В редица европейски страни дронове разнасят поща, а в Руанда машините доставят донорска кръв в отдалечени райони. Наскоро стартира още един интересен проект с дронове. Безпилотните летящи апарати се оказаха ценни съюзници на селяните в Мианмар в тежкото и съдбоносно начинание за възстановяване на местната гора чрез залесяване „от небето“. Система с дронове на компанията BioCarbon Engineering засажда по 100 000 дървета на ден, а целта е залесяване на района с 1 млрд. дървета.