Добавената реалност (Augmented Reality) не е нещо ново. Тя съществува от години насам, но… най-вече на страниците на специализираните издания или само в ръцете на хора с пари. Доста пари, за жалост.

През поседните няколко години възможностите да се смеси 3D съдържание със специални ефекти и нормално видео стават все по-силно желани в света на страхотната телевизионна конкуренция. Основни „играчи“ от този пазар като Vizrt (норвежка компания, създаваща специални визуални ефекти), са положили огромни усилия, разработки и пари, за да постигнат наистина впечатляващи резултати, пише hicomm.bg Затова не е изненада, че богатите ТВ компании са първите, които вкарват виртуалната реалност директно в реалния живот. По този начин външният свят буквално „влиза“ в студията, а оттам – и на нашия малък екран.

Следващите 10 (всъщност 11) изключително забавни примера демонстрират възможностите на съвременната AR (VR) технология, чрез създаването на красиви и полезни видеа. Ще се съгласите – доста по-интересно е да видите думите на водещия във вид на движещи се триизмерни анимации в реално време до него. Една анимация говори повече от 100 думи, нали?

В центъра на голямото наводнение

Разбира се, най-интересни са кадрите с природни бедствия – това е факт дори при филмите от големия екран. Затова следващото видео може да гледате няколко пъти със затаен дъх. То е създадено наскоро, по времето на бедствията, причинени от урагана Флорънс в САЩ. Водещата на The Weather Channel - Ерика Наваро, говори и показва по страховит начин последиците, които може да предизвика ураганът в различни точки от засегнатите райони. А най-интересното е как в реално време показва защо наводнението може да бъде изключително опасно за много хора – сравнявайки себе си и ръста си с нивото на водата.

Интерактивната „маса“ от Тур Дьо Франс

Отново с помощта на „магьосниците“ от Vizrt, една от датските телевизии комбинира реалното живо ТВ предаване с добавената реалност (AR) за да получи изключително забавен ефект. Върху маса-таблет се представят графики, видео и анимации от най-известното в колоездачния свят състезание, а водещите, като истински скандинавски богове, местят напред-назад колоездачите по екрана. Макар и да не разбираме точно какво казват, те най-вероятно коментират позициите и евентуалният изход в състезанието. Но най-важното е ефектният и нагледен начин, по който го правят. Гледайте видеото.

Колите от Daytona в студиото

Отново The Weather Channel, само че този път говорещи за спортно събитие и за болидите от автомобилното състезание Daytona. Водещият показва по много интересен и интерактивен начин някои от най-интересните елементи на автомобилите. И то директно пред него в студиото. Симулацията дори притежава реалистично пушещ двигател.

Световното първенство по футбол 2018 в… AR

Ако сте гледали световното в 3D, вероятно сте късметлии. Но какво да кажем за „световното“ по австрийската телевизия, която използва технологията на Vizrt, за да представя по уникален начин футболистите, терените, стратегиите? Вижте следващото видео и се насладете на красивите анимации и начина на поднасяне на информацията. И внимавайте, гледайте внимателно, защото измежду коментаторите в студиото ще видите появата на истински футболисти, които все едно са дошли направо там на място.

Изборите за парламент в Канада

Американският канал CBC представи по много интересен начин изборите в Канада през 2015 година. Смесването на телевизионни кадри с 3D анимация и AR директно в студиото на телевизията, успяваше да представи нагледно и по много ясен за зрителите начин всички аспекти на сложния изборен процес.

Внимавайте с шофирането по мокри листа

„Магьосниците“ от The Weather Channel този път показват на зрителите си по изключително зрелищен начин как и защо НЕ трябва да карат бързо в началото на есента. Особено когато шофират в местности, където има много окапали листа. В комбинация с мокрото време,мокрите листа имат неприятната способност да стават изключително хлъзгави – подобно на заледена настилка. И съответно спирачният път, както овладяването на автомобила при спиране стават много, много по-дълги. Изводът? Просто намалете скоростта.

Отново избори, но този път тези в САЩ, но представени в… Дубай

Съвместният труд на Vizrt и Spidercam е нагледно представен по време на изборите в САЩ за арабската телевизия Ал Арабия. В това видео ще видите най-голямата в света „сцена“ за добавена реалност, създадена от NBC и Al Arabiya. На не особено чист английски език, ТВ спецовете на арабската телевизия разказват за своето постижение. Интересно видео, в което ще видите как до водещия буквално изниква 3D модел на американския сенат, създаден от 80 милиона полигона в реално време. И тъй като американската политическа система е доста сложна, целта на смесването на ТВ материал и графика има за цел да разясни на зрителите „кое какво е“ по най-достъпния начин – визуалния.

Окото на бурята

Отново ураганът Флорънс. Този път видеото започва със снимки от Космоса, а коментаторът обяснява, че всъщност опасността не идва от самата сила на вятъра, а по-скоро от водата и наводненията, които се получават. Водещият обяснява именно това, като го показва и нагледно в студиото – чрез добавена реалност, магически приличаща на 3D холограма или буквално на чудо, израснало в средата на студиото.

Най-високата сграда в света

Не, това не е научно популярен филм. Отново главни участници са The Weather Channel, а централно събитие е последния ураган, засегнал САЩ. Но този път идеята е друга – да се покаже нагледно колко много вода попада на сушата в засегнатите места от урагана. Защото съобщавайки прогнозата по телевизията и цитирайки сухи цифри от типа на „милиони литри“, обикновеният зрител няма как да си представи мащабите на наводнението. Затова благодарение на добавената реалност в следващото видео ще видите как в студиото израстват триизмерните фигури на Статуята на Свободата, после на най-високата сграда в света – Бурж Ал Халифа и… сравнено с тях количеството на водата, която пада на сушата и предизвиква наводненията. Наистина внушително изглеждащо!

Торнадо унищожава студиото на The Weather Channel

Този клип е може би едно от най-впечатляващите постижения (и най-скъпите) досега. Това си е цяло късометражно филмче, направено по изключителен начин, което си струва да гледате. Де да имахме такива прогнози за времето и у нас…

Водещият показва какви са ефектите от едно средно по големина торнадо, опитвайки се да пресъздаде (успешно) в зрителите чувството на заплаха. Защото едно е просто да гледате по новините как някъде си в някое градче торнадо отнесло покривите на хората и да забравите това след секунди, а друго е… около вас да валят падащи дървета и автомобили, а в крайна сметка торнадото дори да отнесе и студиото на водещия. Изключително видео.

Вижте като „бонус“ и още едно видео на същия водещ, което показва ефектите от снеговалежа в малко градче.